Daniel Färm: SD skulle styra en högerregering

SD skulle – som största högerparti – inte bara få stort inflytande över en högerregering. De skulle i praktiken styra den (om än inte formellt). Tack vare de övriga högerpartiernas hyllande och normalisering av SD.

SD har ökat kraftigt av tre skäl:

1. De har ägnat flera år åt att fullständigt svartmåla hela landet. Långt bortom rimlig och relevant samhällskritik. Ofta med direkta lögner och djupt missvisande påståenden. T ex att S la ned Ringhals 1 och 2, att invandringen till Sverige har ökat eller att S inte gör eller har gjort något mot brottsligheten. I detta har de också haft massiva egna kanaler som format många sympatisörers världsbild. En hårt vriden och förljugen världsbild. 

Problemet är att de saknar lösningar som fungerar. Populism, kallas det

2. De har presenterat enkla ”svar” på svåra frågor. (Oftast: stoppa invandringen helt, och skicka hem invandrare som bor i Sverige.) Partiet sticker ut och framstår som ”en frisk fläkt” som kan ”skaka om” de etablerade partierna. Men också som en ”underdog” som säger som det är. Problemet är att de saknar lösningar som fungerar. Populism, kallas det.

3. De har fått en ”godkännande”-stämpel av M, KD och L – som hade hoppats att det skulle få deras egna f d sympatisörer att vända tillbaka. Men den främsta effekten har blivit att fler högerväljare nu väljer det tydligaste högerpartiet, som nu till och med de övriga högerpartierna hyllar. Normaliseringen av SD är den största och farligaste politiska missbedömningen i modern tid. 

Därför är det viktigt att sansade mittenväljare istället väljer S, C eller MP (helst S, if you ask me…). Och att samtliga partier ”på Magdalena Anderssons sida i politiken” nu verkligen mobiliserar sina väljare att gå och rösta. 

vi vill inte ha en regering som i praktiken styrs av ett högerradikalt populistparti

För vi vill inte ha en regering som i praktiken styrs av ett högerradikalt populistparti med nazistiska rötter, återkommande rasism, ett aggressivt, hånfullt och djupt osmakligt sätt att driva debatt – som Israels ambassadör vägrar träffa och vars försvarspolitiska talesperson sprider Putinpropaganda. 

En regering behöver ta ansvar för svåra avvägningar, se nyanser, hantera känsliga processer o s v. En regering behöver hålla ihop landet – inte bidra till polarisering. Och framför allt: en regering behöver lösa problem – inte förvärra dem. 

För SD skulle förvärra segregationen, försvaga klimatomställningen och försämra välfärden. Och vi vill inte att det är Jimmie Åkesson som i praktiken styr landet istället för Magdalena Andersson när nästa kris kommer.  

Vi vill inte det. 

Daniel Färm är politisk redaktör