Daniel Färm: S-valvinnardagarna handlar om samma sak som kriget i Ukraina: frihet och demokrati

I skuggan av kriget i Ukraina samlas över 500 socialdemokrater från nästan alla kommuner i landet till stor valupptakt i Solna. Stämningen är tudelad på dessa ”Valvinnardagar” som är till för partiets lokala valledare. Å ena sidan ett tungt allvar över att vi nu återigen har ett krig i Europa, vars konsekvenser vi ännu inte kan överblicka. Å andra sidan en glädje över att få träffa många partivänner igen – och slipa förberedelserna inför valrörelsen. Och en tydlig kämparlusta. Inte bara för att vinna valet. Utan för att det som de nu har samlats för är just det som är under attack i Ukraina: demokratin.

Partisekreterare Tobias Baudin inleder med just detta allvar. Att socialdemokratin mycket starkt står upp för det ukrainska folkets frihet, oberoende och självbestämmande. Socialdemokratin är inte neutral mellan aggressiv diktatur och frihetsälskande demokrati. Till skillnad, kan man konstatera, från en av socialdemokratins huvudmotståndare: Sverigedemokraterna, som röstade nej till ökat stöd till Ukraina för att hantera krisen, och som i sitt valprogram skriver att det är viktigt att respektera ”balansen mellan stormakterna”. Putin hade inte kunnat säga det bättre själv.

Det är till syvende och sist detta demokratin handlar om: förslag och idéer för att skapa ett bättre, mer jämlikt och hållbart samhälle

På Valvinnardagarna diskuteras allt ifrån hur man kan gå från opposition till valseger – till hur man kan få till effektiva dörrknackningar och nå ut i lokalmedia bättre. Här lyfts socialdemokratins politiska huvudfokus: att bryta segregationen och knäcka kriminaliteten, att återta den demokratiska kontrollen över välfärden samt att ta ledning i klimatomställningen och skapa nya, gröna, jobb genom fortsatt klimatsmart nyindustrialisering och omställning av transportsektorn. Det är till syvende och sist detta demokratin handlar om: förslag och idéer för att skapa ett bättre, mer jämlikt och hållbart samhälle.

LO:s vice ordförande Therese Guovelin påminner de församlade valledarna om att valet handlar om att förbättra levnadsvillkoren för vanligt folk. Det handlar om en välfärd som man kan lita på, en arbetsmarknad med schysta villkor och minskade klyftor mellan de privilegierade och de breda löntagargrupperna. För socialdemokrater och fackliga är det det här som demokrati handlar om: fria fackföreningar och progressiva politiska krafter som kan skapa mer rättvisa. I Sverige och i andra länder.

En demokrati utan valarbetare är som en fotbollsmatch utan fotbollsspelare, som en skola utan böcker och lärare, eller som en semla utan grädde.

På Valvinnardagarna finns Bawer från Stockholm, en av socialdemokratins främsta medlemsvärvare, som vill dela med sig av sina lärdomar och erfarenheter. Här finns Luciano Astudillo från Malmö, som tillsammans med stans starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh nu är mycket taggade på att återigen vinna valet i Sveriges tredje största stad. Här finns Paula Örn från Ale i Göteborgsregionen, som har kommit till Solna för att få tips och inspiration för att återta makten i sin kommun. Och här finns Maria Nerpin från Östersund, som deltog på seminariet om hur hon och hennes kamrater kan nå ut ännu bättre i lokalmedia. Även detta är demokratins kärna: alla de eldsjälar och politiskt engagerade lokalpolitiker runt om i landet som varje dag tar samtal, går på möten, knackar dörr och kämpar för det de tror på. En demokrati utan valarbetare är som en fotbollsmatch utan fotbollsspelare, som en skola utan böcker och lärare, eller som en semla utan grädde.

Det var viktigt att genomföra Valvinnardagarna. Inte trots, utan inte minst med anledning av kriget i Ukraina och Putins grymma attack på demokratin. För, som partisekreterare Baudin sa, annars har ju Putin vunnit. Om vi som lever i en demokrati inte tar den på allvar, och ständigt kämpar för att återvinna den, så har demokratins och frihetens motståndare vunnit. Avståndet mellan Solna och Ukrainas huvudstad Kiev är ungefär lika långt som mellan Solna och allra nordligaste Sverige. Men avståndet mellan de socialdemokratiska hjärtana och de drabbade i Kiev är betydligt kortare.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken