Daniel Färm: Nystart AiP – med nya välkända ledarskribenter

veronica-palm-Aida-Hadzialic-Lars-Engqvist

Välkommen till nya Aktuellt i Politiken!

Svensk politik går in i en ny, spännande tid. Efter två val, en utdragen regeringsbildning, ett nytt politiskt landskap samt två partiledarbyten kan fokus nu läggas på de politiska sakfrågorna. Hur ska sjukvården, migrationen, integrationen, arbetsmarknaden, skolan, pensionerna, klimatet och samhällsklyftorna hanteras?

Samma sak för svensk socialdemokrati. Efter två intensiva valrörelser, förnyat regeringsansvar, en partikongress och en begynnande förnyelsediskussion står partiet inför flera utmaningar. Hur ska rikspolitikens regeringsöverenskommelse genomföras? Hur ska så mycket socialdemokratisk politik som möjligt genomföras i kommuner och regioner? Vilka strategiska vägval ska socialdemokratin göra idépolitiskt, sakpolitiskt, organisatoriskt, kommunikativt och på andra sätt – för att återvinna förtroende?

”…ledartexterna varje vecka ska i stället fem välkända personer med god förståelse för svensk politik och socialdemokratins utmaningar stå för.”

Men även Aktuellt i Politiken står inför en ny, spännande tid. Under Ninas Wadensjös ledning har Aktuellt i Politiken stärkt sin position som en av Sveriges främsta politiska veckotidningar. När hon nu lämnar tar Maria Persson över som chefredaktör, och jag som vd. Men ledartexterna varje vecka ska i stället fem välkända personer med god förståelse för svensk politik och socialdemokratins utmaningar stå för.

Aida Hadzialic har sedan hon slutade som gymnasie- och kunskapslyftsminister drivit företag, gjort Socialdemokraterna i Stockholmsregionens valanalys, skrivit i tidskriften Tiden och främjat de svensk-bosniska relationerna. Nu tar Halmstads förra kommunalråd med Aktuellt i Politikens läsare på nya resor i politikens värld.

Lars Stjernkvist är ett av svensk socialdemokratis mest välkända ansikten. Nu ska den förre partisekreteraren, kommunalrådet från Norrköping, bjuda Aktuellt i Politikens läsare på nya klokskaper om vart socialdemokratin är på väg och hur samhällsproblemen kan tacklas.

Veronica Palm är en omtyckt och efterfrågad S-debattör och skribent. Nu ska denna stolta, men inte nöjda, före detta barnskötare, EU-parlamentariker, riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, ledarskribent och författare ge Aktuellt i Politikens läsare fristående socialdemokratiska och feministiska perspektiv på aktuella politiska frågor.

Lars Engqvist är en av socialdemokratin i Sveriges främsta tänkare och skribenter. Det har han visat som chefredaktör för Frihet och Arbetet, SSU-ordförande, kommunalråd i Malmö och socialminister. När han om några veckor lämnar uppdraget som kommunchef för Uppvidinge kommun ska han bidra med ledartexter här i Aktuellt i Politiken.

Erik Nises är Borlängemannen som efter ett antal år som politisk reporter på Aftonbladet och som nära medarbetare till Stefan Löfven i Stockholm valde att återvända till Dalarna där han nu är aktiv kommunpolitiker. Erik Nises ska låta Aktuellt i Politikens läsare ta del av sina orädda ledartexter och analyser med utgångspunkt i såväl lokalpolitikens utmaningar som rikspolitikens vägval.

Tillsammans kommer dessa fem att kunna ge olika insiktsfulla perspektiv på svensk politik och socialdemokratins vägval som ska kännas både trygga och utmanande.

Och du: tipsa gärna vänner och kollegor som är politiskt intresserade om Aktuellt i Politiken. Det är här de kommer att höra det först!

Daniel Färm, ny VD för AiP