Daniel Färm: Låt inte SD få inflytande utan ansvar

Sverigedemokraterna kommer nu de facto att styra regeringens politik. Foto: Shutterstock.

Inom kort kommer Ulf Kristersson att presentera både en regeringsöverenskommelse och själva regeringen. Fördelningen av presidieposter i riksdagsutskotten och tydliga signaler från alla inblandade talar för att Sverigedemokraterna formellt sett hamnar utanför regeringen.

Det passar sannolikt Sverigedemokraterna alldeles utmärkt. De får då maximalt inflytande över själva politiken – men slipper behöva ta ansvar också för svåra frågor, kompromisser och frågor som inte löses snabbt. Sveriges främsta missnöjesparti slipper då själva bli en del av det etablissemang som de alltid hånar och häcklar. Jimmie Åkesson vill knappast behöva ta ansvar för den samhällskollaps som Sverige – enligt deras eget falska och grovt förvridna huvudbudskap – befinner sig i. De slipper gärna den granskning och det missnöje som deras väljarbas alltid riktar mot dem som bestämmer.

Problemet för Åkesson är att Sverigedemokraterna har varit duktiga på samhällskritik, men saknar svar för samhällsförändring. Det är lätt att i opposition kritisera en socialdemokratisk regering för att göra för lite och för sent när det gäller allt ifrån skjutningar till elproduktionen. Men det är svårt att själv behöva ta ansvar för att lösa dessa problem. Särskilt om den egna politiken snarare förvärrar problemen. Till exempel:

• Avskaffad diskrimineringslag, nej till att aktivt bygga mer blandade bostadsområden och slopade utbildningar som leder till jobb för invandrare ökar segregationen.
• Nedskärningar på biståndet gör att ofrivillig migration inte kan förebyggas på samma sätt.
• Att motverka utbyggnaden av vindkraft minskar tillgången till billig fossilfri el.

Bilförare Kristersson har nu att välja mellan att dras ned i diket av SD-släpet – eller bli omkörd av en annan, röd, bil.

Sverigedemokraterna kommer nu de facto att styra regeringens politik – i egenskap av största högerparti och med gott självförtroende. Men utan att behöva ta de smällar som krävs när man tar ansvar.

Det vilar nu ett extremt tungt ansvar på oppositionen och media att inte låta Sverigedemokraterna komma undan detta ansvar. Det är i grund och botten orimligt att det största partiet i ett regeringsunderlag inte ingår i regeringen. Väljarna ska kunna utkräva ansvar av den som de facto bestämmer.

Men det finns också andra skäl att varna för ett regeringssamarbete där det största partiet inte sitter med i regeringen. Om man kör ett allt för tungt lastat släp lite för fort, så börjar släpet att vobbla och slira. Föraren tappar då kontrollen, och det tunga släpet drar med sig bilen ned i diket. Bilförare Kristersson har nu att välja mellan att dras ned i diket av SD-släpet – eller bli omkörd av en annan, röd, bil. Vars förare själv har kontroll över vart hon är på väg.

Ulf Kristersson borde låta Jimmie Åkesson vara med och köra. Även om det skulle föra oss åt helt fel håll, så skulle Åkesson sannolikt bli av med körkortet 2026. Senast.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken.