Daniel Färm: I skuggan av krisen lurar högern i vassen

Midsommarkrisen 2021 vrider strålkastarljuset mot högerpartierna, som nu så sitter och skålar medan de rödgröna bråkar inbördes.

Ebba Busch hyllas för att ha lyckats lura vänsterpartiledaren att stå på sig – vad regeringen än gjorde. Det skapade en orimligt rigid och opragmatisk inställning inför misstroendeomröstningen.

”give them hell” (som det heter på sverigedemokratiska)

Jimmie Åkesson får ryggdunk för att han med ett fräckt och snabbt formellt misstroendeyrkande lyckades ”give them hell” (som det heter på sverigedemokratiska).

Ulf Kristersson ler självbelåtet. Makten kan snart vara inom räckhåll, tack vare hans stora projekt: att tämja Sverigedemokraterna och leda ett stort högerblock.

Även Nyamko Sabuni välkomnas till högerfirandet. Busch och Åkesson utnyttjar gärna Liberalerna nu – men kommer inte att fälla några tårar när partiet åker ur riksdagen vid nästa val.

ett lika otydligt som osympatiskt parti

Liberalerna har gått från ett hedervärt socialliberalt parti som drev socialförsäkringar, äldreomsorg, skola, jobb och företagande – till ett lika otydligt som osympatiskt parti. Enligt Liberalerna har Stefan Löfven hedrat januariavtalet – inklusive de ”liberala” punkter som Sabunis parti drev igenom. Ändå föredrar de nu att kroka arm med Sverigedemokraterna framför att samarbeta med Socialdemokraterna.

Saknaden efter Sabunis liberaler kommer att vara hanterbar.

Det var dessutom Liberalerna – inte Centerpartiet – som krävde den förnedringsklausul i januariavtalet som sa att Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande över den politiska inriktningen. Det var en osympatisk och onödig skrivning, som vänsterpartisterna med rätta blev provocerade av. Tillsammans med kravet att slopa värnskatten var detta politisk troféjakt: att tvinga Socialdemokraterna att gå med på förslag som de starkt ogillade – enbart för att kunna visa upp för andra borgerliga. Saknaden efter Sabunis liberaler kommer att vara hanterbar.

Högerpartierna har under denna mandatperiod haft en övergripande strategi: att sabotera så mycket som möjligt för regeringen – även om det inte är det bästa för landet. Men deras politiska agenda har inte förändrats. Moderaterna och Kristdemokraterna är fortfarande intressepartier för höginkomsttagare och den ekonomiska eliten. Deras politik ökar klyftorna, minskar resurserna till välfärden, ökar arbetslösheten, förvärrar segregationen, drar utvecklingen bakåt när det gäller jämställdhet, och försvagar klimatansträngningarna rejält.

Nu behöver därför olika progressiva och (social-)liberala krafter enas för att mota dessa mörkblå högerkrafter.

Midsommarkrisen 2021 skulle kunna luckra upp tidigare låsningar och problem

Det finns en möjlighet att Midsommarkrisen 2021 skulle kunna luckra upp tidigare låsningar och problem. Det kommer dock kräva ordentliga ansträngningar av både Centerpartiet och Vänsterpartiet, som båda behövs i ett rödgrönt regeringsunderlag för att stoppa högern.

Men det räcker inte att vilja stoppa extremhögern. Det behövs en tydligare gemensam berättelse. Utan nålstick eller politiska troféer. Ett nytt – politiskt – Saltsjöbadsavtal. Baserat på viljan att ta ansvar – för klimatet och hållbar tillväxt, för jobb och välfärd, för seriositet och pragmatism, för trygghet både på gator och torg och när man förlorar jobbet eller blir sjuk. Ett samarbete för hela landet – och minskade klyftor. Inte för en liten ekonomisk elit som skyller alla problem på invandrare och vanligt folk.