Daniel Färm: Högerpartierna har ett ansvar för hatet mot Annie Lööf

Annie Lööfs avgång accentuerar behovet av att göra upp med den kanske fulaste och smutsigaste valrörelsen i modern tid.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har under valrörelsen i varierande utsträckning spridit hån, hat, svartmålning, smutskastning, skrämselpropaganda och lögner. Det har sannolikt bidragit till valresultatet – och att en av de som har fått ta emot mest hat och hån nu väljer att avgå. Det är fullständigt oacceptabelt. 

en seger utan heder

Segeryran bland högerpartierna är nu stor. Men det är en seger utan heder. Jag ifrågasätter inte valresultatet. Jag ifrågasätter hur det uppnåddes. 

Annie Lööf har vittnat om hur hon har utsatts för en storm av hat och hot på sociala medier. I trådar på Flashback och Twitter sprids högljutt hat och hån mot både Annie Lööf, Socialdemokraterna och andra partier som motsätter sig att Sverigedemokraterna ska få inflytande över regeringsmakten. Men detta hat och hån har inte vuxit upp i ett vakuum. Det har underblåsts av en allt för hård, hånfull och direkt lögnaktig retorik från högerpartiernas partiledare och kampanjmakare. Några exempel: 

  • ”Har Sharia-Annie köpt en slöja ännu?” – Sverigedemokraternas Tv-kanal Riks
  • ”Socialdemokraterna vill införa en fastighetsskatt som tvingar människor från hus och hem” – Ebba Busch.
  • ”Magdapriser”. ”Magdalena Andersson ansvarar personligen för de höjda elpriserna.” – Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i tal och debatter under valrörelsen
  • Socialdemokraterna och Centerpartiet drivs av ett ”Sverigehat” och ”har i decennier förstört vårt land – bokstavligen – sabbat för svenska folket och trasat sönder vårt älskade trygga hem” – Jimmie Åkessons sommartal. 
  • Morgan Johansson, Anders Ygeman och Annika Strandhäll ”för en politik för fortsatt massinvandring, som ska öka och bli större än någonsin.” – Jimmie Åkessons sommartal.
  • ”Röstar du rödgrönt, så röstar du mot din egen hembygd. Magdalena Andersson ska tas ur drift” – Ebba Buschs Almedalstal.

Lögnerna, det hånfulla tonläget och den hårda och polariserande retoriken väcker hat och leder till hot. Detta ser vi nu konsekvenserna av. För det bär högerpartiernas partiledare det fulla ansvaret. För det behöver de be om ursäkt.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken