Daniel Andersson: Vi missar en stor väljarbas

Vi tillhör arbetarrörelsen, en folkrörelse som samlar människor från alla delar av vårt samhälle. Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti, för att vår politik är bäst för de flesta. Vi delar en ideologi, och tron på människors förmåga. Vi är inte alltid ense, vilket är helt i sin ordning i Sveriges största parti. 

Jag är stolt förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater, partiets yngsta sidoorganisation. Vi är partiets hbtq+community, och partiets kunskapsbank i hbtq+frågor. 

Socialdemokraterna har inte varit det naturliga valet för hbtq+communityn – trots att det många gånger är vi som fattat besluten om jämlikhetsreformer och som sett till att hbtq+rättigheter fått en självklar plats bland just rättigheter. 

Andra, mindre partier, är betydligt mer populära och vi missar en stor väljarbas när vi inte är tydliga. 

Tack för platsen vid bordet; vi vet att den förpliktar.

Inför partikongressen fanns ett förslag om att vi tillsammans med nästan alla andra sidoorganisationer skulle förlora vår plats i VU. Men så blev det inte, partistyrelsen ändrade sig. 

Vårt argument för att få vara kvar förpliktar nu. Vi behövs som en röst, för att påminna om att hbtq+personer inte har samma rättigheter som normsamhället ännu. 

Vi finns för att bilda, kunskap är makt. Vi representerar en väljarkår som inte ännu förstått att Socialdemokraterna har de bästa lösningarna på samhällets problem, och vi är de som kan nå dem. 

Det är snart valrörelse. Vi behöver vinna tillbaka gamla röster, och samla nya. Vi kommer bidra till det. Vi kommer jobba stenhårt för att förklara varför sossepolitik är bäst för hbtq+personer. Och vi kommer jobba stenhårt för att vårt community ska veta att de är inkluderade i partiets vallöften. 

Vi vet att det inte kommer bli enkelt. Hbtq+personer diskrimineras fortfarande i samhället och på arbetsplatser. Vi har inte samma rättigheter som många andra tar för givna. 

Men det finns inget annat parti som kan jämlikhet och solidaritet lika bra som vi kan. Det finns inget parti som gjort mer för att människor ska vara fria att leva som de vill, som vi har. 

I valrörelsen kommer vi ge järnet. Vi ska visa att vi finns här för att hjälpa till med att bygga det goda samhället, så att var och en av oss får vara den bästa versionen av oss själva i trygghet. 

Så tack för platsen vid bordet; vi vet att det förpliktar. Vi behöver partiet, och partiet behöver oss. Så nu sätter vi igång och jobbar. Tillsammans!

Daniel Andersson är förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater