Damberg (S): En förlorad budget
Regeringen skjuter inte till några pengar till välfärden i vårändringsbudgeten trots att kommuner och regioner larmar om nedskärningar.
– Det är en förlorad budget, säger Mikael Damberg (S) som även efterlyser mer stöd till barnfamiljer.
Sverige har nu gått in en lågkonjunktur, tillväxten blir negativ i år och sämst i hela EU samtidigt som arbetslösheten spås öka.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar få nya pengar för innevarande år i regeringens och Sverigedemokraternas vårändringsbudget. De begränsade satsningar på fyra miljarder som görs går till försvaret, bostadsbidrag till barnfamiljer och utbildningsplatser. I stället aviseras strukturreformer på sikt för att öka tillväxten.
– Vi befinner oss i ett besvärligt lägre. Det viktigaste vi kan göra nu är att bekämpa inflationen, säger Svantesson (M).
Otillräckligt och fel prioriterat, menar Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg som lovar satsa mer på barnfamiljerna i partiets motion som läggs 2 maj. Förslag som ger effekt här och nu.
– Vi hade förväntat oss att regeringen presenterade en plan för hushållens ekonomi och för att säkra välfärden och jobben under lågkonjunkturen. Finansministern kan inte sätta sig på läktaren medan hushållen kämpar för att få vardagen att gå ihop, säger Mikael Damberg (S).
Dessutom är flera av de ”satsningar” på utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitik som presenteras i själva verket nedskärningar som inte väger upp besparingarna i höstbudgeten.
– Det är högerpolitik när den är som sämst. I höstas skar man ned 1,8 miljarder på utbildningspolitiken, nu lägger man tillbaka en fjärdedel. Jag frågar mig om det finns någon som hinner leverera utbildningsplatser på så kort tid resten av året, säger Damberg.
Nedskärningarna var något som kritiserades i höstas som kontraproduktivt när Sverige står inför just lågkonjunktur och högre arbetslöshet.
– Man valde att prioritera bort satsningar som skulle rusta Sverige inför lågkonjunkturen, i stället blev höginkomsttagare inflationsskyddade medan vanligt fick stå tillbaka, säger Damberg (S) med hänvisning till skattesänkningen vid årsskiftet och att det inte sattes ett tak för elstödet.
Kritiken var då även stark mot att statsbidragen till välfärden inte skulle räcka. De senaste veckorna har kommunal- och regionsråd larmat om förestående nedskärningar i vård, skola och omsorg.
Men regeringen och Sverigedemokraterna lägger varken ytterligare statsbidrag eller ger besked om kommande satsningar inför 2024, för att underlätta planeringar och undvika uppsägningar.
– Vi följer utvecklingen noga och ser att de kommer att behövas mer. Vi återkommer i höst, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Svantesson (M) hävdar att regeringen stöttar dem som har det tuffast och pekar på det höjda bostadsbidraget för barnfamiljer. Det är något även S tidigare efterlyst. Men det är bara var tionde barnfamilj som får ta del av stödet, enligt Damberg, som menar att regeringen och SD snarare låter barnen ta smällen för krisen.
Det här är något som Socialdemokraterna kommer att inrikta sin skuggvårbudget på. S kommer även att titta på alternativa finansieringsmöjligheter för riktade satsningar.
– Det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till, när man inte klarar av att betala hyran eller terminsavgiften och när skolan tvingas säga upp lärare.
– Kommer det att blir stökigare i mitt bostadsområde när kommunen tvingas skära ned på fritidsaktiviteter? Hur ska det bli för mitt barn när kommunen tvingas säga upp extraläraren som minskat stöket i klassrummet?
– Regeringen pratar om att stötta dem som har det tufft, men faktum är att den här gruppen växer för varje dag som går.
Katastrof, otillräckligt, ett svek! Läs mer: Svidande kritik av regeringens vårbudget