Claes Nordmark: Vi står inför ett vägval för landet

Valet närmar sig och temperaturen i valrörelsen har ökat rejält. Kommer vårt parti få förtroendet att leda landet i fyra år till eller tar det högerkonservativa blocket över? För oss här i norr, som har kommit i gång med den gröna industriella revolutionen, vore konsekvenserna av ett regimskifte förödande.

Många bedömare menar att det mesta kommer att avgöras i förhandlingar mellan partierna efter valet. De bedömarna tycks bortse från att förhandlingarna påverkas av hur många mandat varje parti bär med sig in till bordet. Och skillnaderna mellan partierna är precis lika tydliga som förr. 

Därför ska vi socialdemokrater nu ge järnet! Det är nu vi har möjlighet att flytta fram våra positioner genom att vara tydliga i vilken politik vi vill driva. Det är nu vi kan prata med grannar, föreningskamrater och kollegor. Om ett par veckor är rösterna lagda och då är det för sent att önska att vi gjort mer i valrörelsen.

Vi måste tydligt presentera vad de olika alternativen kan innebära när de genomförs. Vi ska inte falla in i fällan att enbart prata om våra motståndare – som SD gör mot oss. Utan vi ska prata om vår politik och ställa den i kontrast mot alternativet och dess konsekvenser.

En fråga som är av största betydelse är energifrågorna och klimatpolitiken. Här i norr har vi gått in i den största industriella omvälvningen på många decennier. Men den förutsätter att vi kan leverera energi och stabil infrastruktur.

En M-ledd regering kan leda till uteblivna satsningar på vindkraft i söder. Det blir mindre av sol-
energi och vätgas. Satsningarna läggs nästan enbart på kärnkraften. Och vi kan behöva en viss mängd kärnkraft för att den, tillsammans med vattenkraften, ska upprätthålla stabiliteten i energisystemet. Problemet är bland annat att vi inte får den tillräckligt snabbt. Därmed skulle vår gröna omställning hämmas.

En M-ledd regering skulle knappast stödja samhällssatsningar på infrastruktur utan lyfta fram marknadslösningar på det sätt som de vill ha inom sjukvården och skolan. Det kan innebära att den kraftiga ökningen av Sveriges exportvärde som enbart H2 Green Steel skulle bidra med, cirka 30 miljarder kronor i ökat nettoexportvärde per år, hamnar längre bort i framtiden.

Den utvecklingen vill vi sossar inte se. Vi har en vision för en grön omställning, som bidrar till en friskare planet och schysta jobb för framtida generationer. Den visionen ska vi genomföra tillsammans.

Varje röst räknas. Det är tillsammans som vi förändrar Sverige och världen. Nu kör vi!

Claes Nordmark är kommunalråd (S) i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner