Carina Ohlsson: Vi måste lyssna på fakta, inte på dem som tror och tycker

Det har varit en spännande höst för mig. Från ett politiskt forum till ett annat – mycket som liknar vartannat men också lika mycket som är olika. Efter 24 år i riksdagen, tog jag klivet till en av världens största demokratiska församlingar, Europaparlamentet.

Jag kommer in när det är mindre än hälften av tiden kvar av mandatperioden, men känner ändå att jag har stora möjligheter att kunna bidra till och göra stor nytta.

Efter en administrativ labyrintvandring, kunde jag börja mitt parlamentariska arbete. Känns som om jag fått precis det jag önskade – ledamot i jämställdhetsutskottet och suppleant i sysselsättnings-, utrikes- och LIBE-utskotten (medborgerliga fri- och rättigheter) samt det tillfälliga covidutskottet.

Jag har mitt självklara fokus på jämställdhetsfrågor men också arbetsmarknadsfrågor och den svåra migrationsfrågan. Jag kommer inte att sitta sysslolös i Europaparlamentet.

Det ska erkännas att vårt svenska nationella val blev en svår prövning. Trots att vi socialdemokrater ökade rejält, förlorade vi regeringsmakten. Nu sitter vi med ett marionettstyre, där Sverigedemokraterna regisserar föreställningen och företrädarna för regeringen spelar sina roller. Tyvärr med, i mina ögon, inget vidare resultat. Från att ha varit ledande på många områden, en ledstjärna i både jämställdhet, arbetsmarknadspolitiska åtgärder och inom miljö- och klimatsektorn, framstår Sverige nu allt som ofta som det dåliga exemplet.

Jag blev politiker för att jag ville både förändra den värld som var och är orättvis och samtidigt ge våra barn och barnbarn en grön och hållbar tillvaro för nya generationer.

Det kanske mest alarmerande är att de har minskat ambitionerna för klimatet. Gång efter annan har forskare varnat för att världens nuvarande linje, absolut inte är hållbar. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att lyssna på dem som har fakta med sig – inte de som tror och tycker något.

Från att ha hållit i ledarfanan, har den nuvarande regeringen inga nya förslag. När allting pekar på andra vägar framåt, backar den högerkonservativa regeringen in i framtiden. Det gör mig riktigt orolig för framtiden.

Jag blev politiker för att jag ville både förändra den värld som var och är orättvis och samtidigt ge våra barn och barnbarn en grön och hållbar tillvaro för nya generationer. Jag hoppas innerligt att regeringen Kristersson vaknar upp och tar sitt förnuft till fånga.

De senaste dagarna har Europaparlamentet och vår egen socialdemokratiska partigrupp skakats om rejält av en korruptionsskandal. Vi har ännu inte alla kort på bordet, men bara anklagelserna i sig är så omfattande och grova, att vi alla häpnar. Det är tryggt att känna att vår ledning i gruppen tar ansvar och agerar med kraft.

Den korruptionsanklagade vice talmannen och partikollegan Eva Kaili har fråntagits alla uppdrag i avvaktan på utgången. De omfattande misstankarna om mutor från Qatar, för att få allting att framstå som ljust och fridfullt på arbetsmarknaden är inget annat än skrämmande.

De tusentals arbetare som fått sätta livet till för att färdigställa stora byggprojekt måste få mer respekt än detta. Avsaknaden av mänskliga rättigheter är inget som går att dölja eller köpslå med stora summor pengar. De förolyckade måste hedras och betraktas som hjältar – det är regimen som måste stå till svars. Skam över de höga företrädare som tagit emot mutor för egen vinning.

De förolyckade måste hedras och betraktas som hjältar – det är regimen som måste stå till svars. Skam över de höga företrädare som tagit emot mutor för egen vinning.

Efter en hektisk höst med valrörelse, ålderspresident eftersom jag var den ledamot som suttit längst i riksdagen, till en helt ny tillvaro i Bryssel och Strasbourg, ser jag fram emot att bli hemma litet längre över julhelgen och fokusera på familjen och bara njuta av Lidköping.

Önskar er alla underbara helger och ett Gott Nytt År!

Carina Ohlsson är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna