Carina Ohlsson: Demokratin behöver segra varje dag – det om något har historien lärt oss

Freedom House, The Economist och svenska institutet V-dem är bara några exempel på institutioner som alla säger samma sak, de senaste årens demokratiska framsteg i världen är nu utraderade.

Inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter ökar samtidigt som klyftorna växer. Vi vet att ökade klyftor bidrar till att skapa ett ”vi” och ”dom”.

Exempel på att utvecklingen går åt fel håll finns det gott om. Det viktiga i detta blir vilket motstånd den utvecklingen möts av från omvärlden, EU och den svenska regeringen.

När bevisen är självklara för att världen behöver en feministisk utrikespolitik, då skrotar regeringen den. När vi behöver organisationer som vågar ifrågasätta makten då hotar regeringsrepresentanter med att dra in deras stöd. När vi vet att en grundbult i en demokrati är en aktiv opposition då vill regeringen dra in finansieringen för densamma. 

Regeringen tycker att vi är tjatiga och att vi lägger ihop saker som inte har med varandra att göra. Men tillfälligheterna är för många för att vara just separata tillfälligheter. 

Vi ser ett skifte i politiken. Gränsen för vad en regeringsföreträdare kan uttrycka har förskjutits.

För när Sverigedemokraterna krokar arm med regeringspartierna i Polen och Ungern. När SD nu knyter kontakter med franska Reconquête, ett parti man inte ens velat ta i med tång tidigare. Eller när toppolitiker inom SD står bakom trollfabriker som spridit hot och hat. Då är det tyst från regeringen.

Något har hänt. Vi ser ett skifte i politiken. Gränsen för vad en regeringsföreträdare kan uttrycka har förskjutits. En partiledare kan ge en överlevande från Förintelsen löften om att aldrig samarbeta med SD, för att strax därefter ge dem makten. 

Det är viktigt att förstå att ett motstånd mot våra demokratiska rättigheter kan göras genom att ta aktiva beslut för att nedmontera densamma. Men ett motstånd kan också ske genom att vara tyst utåt och samtidigt ge stöd åt dem som vill att splittringen ska öka i vårt land. 

Om ett år är det val till Europaparlamentet. Valet 2019 pratade vi om den oroande utvecklingen vi började ana i Polen och Ungern. I dag har den utvecklingen förvärrats och det största partiet i regeringsunderlaget har nu ett aktivt samarbete med dessa partier.

När vi sedan blickar tillbaka på den här EU-valrörelsen ska vi stolt kunna säga att vi bidrog till att vända den negativa utveckling vi nu ser runtom i världen. 

Det är inte längre en fråga om att Europa och Sverige utvecklas åt fel håll, det är en fråga om hur allvarligt det ska bli ifall inget görs.  

Vi behöver ett EU som är vårt starkaste motstånd mot antidemokratiska krafter. Som vet att vi blir bättre när vi hjälps åt kring stora problem. 

När vi sedan blickar tillbaka på den här EU-valrörelsen ska vi stolt kunna säga att vi bidrog till att vända den negativa utveckling vi nu ser runtom i världen. 

Historien har gett oss alldeles för många exempel på vilka förödande konsekvenser det kan ge om man inte agerar i tid när antidemokratiska tendenser visas.

Det handlar om att det finns krafter som stegvis vill bryta ner det som gjort Sverige till Sverige, och EU till EU. Det kan och kommer vi inte låta ske. 

Carina Ohlsson är socialdemokratisk Europaparlamentariker