Carema-vd och M-råd gör miljonvinst i välfärden – ägarsäte Cypern

Caremas grundare och tidigare vd Peter Weiderman och Täbys tidigare moderata kommunalråd Stefan Klåvus äger och driver friskola tillsammans, med ägarsäte i skatteparadiset Cypern.

Kopplingarna mellan Carema och Moderaterna har kritiserats. Nu visar det sig att de inte bara har samma mål, att öka den privata andelen inom välfärden, utan att de även gör affärer ihop.

2008 köpte bolaget Rönnberg & Partners AB Videdals Privatskolor i Malmö, som driver förskola och grundskola 0-9 i stadsdelen Husie. Rönnberg & Partners ägs till lika stora delar av Anne-Sophie Rönnberg, Stefan Klåvus och Peter Weiderman via bolag. Dessa tre sitter också i styrelsen. VD för Aktiebolaget Videdals Privatskolor är Stefan Klåvus.

Företaget gjorde 2,4 respektive 2,9 miljoner kronor i vinst efter finansnetto de senaste två åren.

Stefan Klåvus försvarar företagens rätt att ta ut vinster ur välfärden.

– Det är konstigt att vi inte har kommit längre på tjugo år att det ska anses suspekt. Att man inte kan få fason på debatten om överskott och underskott.  Det går liksom inte att starta ett företag och tro att det är bättre att gå med underskott än med överskott. Det är en debatt under all värdighet, tycker jag.

Men det är väldigt stora överskott i vissa företag?
– Ja, då kan man fråga sig hur det kan bli det. Antingen är man så duktig att man skapar överskott eller så kan det vara så att kommunen själv har så höga kostnader att en fristående aktör lyckas göra överskott. De fristående får ju bara lika mycket pegar som kommunen, säger Stefan Klåvus.

Rönnbergs & Partners moderbolag är Peter Weidermans företag Arelia Invest som i sin tur är ett dotterbolag till Luthson Holdings LTD, det ägarbolag som Peter Weiderman placerat på Cypern.

Detta trots att den S-ledda majoriteten i Malmö har uttalat att de inte vill ha riskkapitalister som ägare inom välfärden. Frågan utreds och ska var klar i december.

Stefan Klåvus säger att han inte känner till detta politiska initiativ.

– Är det Malmös ståndpunkt? Jag följer ju lokalpressen lite dåligt nere i Malmö. Det är något nytt påfund då?

Det är också till Luthson Holdings som Weiderman, enligt Expressen, fört över hälften av de 212 miljoner kronor han tjänade på försäljningen av Carema. Weidermans svenska ägarbolag Arelia Invest gjorde 202,2 miljoner kronor i vinst efter finansnetto år 2010.

Stefan Klåvus vill inte uttala sig om den massiva kritiken mot hans bolagspartner Peter Weiderman.

– Om jag ska kommentera en kollega vill jag inte ställa upp. Däremot kan jag kommentera friskolesektorn.

Både Weidermans företag Täbypedagogerna och Ann-Sophie Rönnbergs företag Rönnbergs friskolor AB bedriver dessutom förskoleverksamhet inom Täby kommun där Stefan Klåvus varit en framträdande beslutsfattare.

Så sent som 1 november i år tog Weidermans bolag över verksamheten på Mulledalens förskola i Näsbydal i Täby. När Weiderman presenterade sitt bolag för barn- och utbildningsnämnden 2009 satt Stefan Klåvus fortfarande i kommunfullmäktige.

Täbypedagogerna AB har gjort en vinst på 8,2 miljoner kronor efter finansnetto 2010. Weidermans bolag driver även Byängskolan i Täby som gjorde en vinst på 3,5 miljoner.

Klåvus säger att det vanliga är att friskoleföretagen återinvesterar sina vinster i verksamheten redan i dag.

– Som nu är det på modet att ha en dator till varje elev. Det är en kostsam investering som vi nu plöjer ned i verksamheten för att hänga med i utvecklingen.

Hur ska man kunna stoppa oseriösa aktörer, som låter vinstuttaget gå ut över kvaliteten?
– Man överlever inte om man inte har kvalitet i en verksamhet där föräldrar och anhöriga kan rösta med fötterna.

Stefan Klåvus styrde Täby kommun och ledde Moderaterna i valet 2002. Han gick tillsammans med socialnämndens dåvarande ordförande Filippa Reinfeldt (M) i bräschen för privata företag inom skola, barn- och äldreomsorg. Så gott som all förskola är privat.

Filippa Reinfeldt var med om att genomföra den juridiskt underkända avknoppningen av Tibble gymnasium, Sveriges största friskola som såldes till underpris. Nu har den nuvarande M-ledningen just tagit beslut om, att av ekonomiska skäl, även göra all hemtjänst i kommunen privat.

2004 åkte Stefan Klåvus fast för rattfylla och tvingades avgå. Då tog Filippa Reinfeldt över som kommunstyrelsens ordförande. Stefan Klåvus kom dock tillbaka i politiken och till kommunfullmäktige genom att kandidera för Kristdemokraterna 2006.