Blerta Hoti: Vi ska fortsätta visa
och stärka vår solidaritet med Ukraina

24 februari 2022 kommer att gå till historieböckerna som ytterligare ett krig som inleds med stormakters kränkning av mindre staters suveränitet. Rysslands ohyggliga, olagliga och oförsvarliga invasion av Ukraina är bland det värsta som drabbat den europeiska säkerhetsordningen sedan andra världskriget. Ett helt land, ett helt folk, deras drömmar och vardag, de gula fälten och den blå himlen, är under attack. 

Den militära invasionen, och hur det medvetna våldet kläs i expansionsnationalismens förföriska skrud, påminner mig om mitt eget liv. Det är bara ett par årtionden sedan jag och min familj, ihop med miljoner andra, ställdes inför storserbiska ambitioner och artilleripjäser. Konsekvensen blev Jugoslavien-krigen, söndertrasade samhällen och ett Balkan som fortfarande inte återhämtat sig helt. Utan internationell solidaritet och världssamfundets stöd hade Kosovo fortfarande varit en förtryckt och fjärrstyrd provins. Ukraina förtjänar samma beslutsamma hjälp nu som vi fick då. 

Som svensk medborgare och socialdemokrat är jag stolt över hur S-regeringen har navigerat i krisen. Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist har, med ansvarsfull tillförsikt, stegvis ökat stödet till våra ukrainska vänner och ständigt betonat Rysslands stora skuld för det som inträffar. Det svenska folket och det svenska civilsamhället skänker pengar, arrangerar demonstrationer och låter sina privata profilbilder prydas av den blågula flagga som inte är vår egen. Folket och regeringen går i takt. Det är viktigt i kriser.  

Som kommunpolitiker kan jag inte göra mycket, men jag kan göra något. Under förra veckan – samma dygn som invasionen gick från hypotes till verklighet – gick Socialdemokraterna i Göteborg fram med ett förslag om att omedelbart upphäva stadens gamla, vilande partnerstadssavtal med ryska Sankt Petersburg, och detta som en uttrycklig solidaritetshandling med det ukrainska folket 

Det moderatledda högerstyret och det lokala missnöjespartiet Demokraterna i Göteborg stöttar vårt förslag. När det gäller politiken mot Putins regim finns ingen höger eller vänster. Det är viktigt att visa politisk enighet för fred och mot anfallskrig. I grund och botten handlar det om att värna om demokrati och mänsklig säkerhet, om att trygga den rätt som är att leva som fri människa i sitt eget land. Vi ska fortsätta visa och stärka vår solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Säkerhet skapar vi tillsammans.

Två år innan Olof Palme mördades sade han: Vårt främsta hopp är helt enkelt människors längtan efter fred, deras avsky för kriget, deras förnuft. 

Låt oss förvalta hans arv vidare. Ukrainas kamp är vår kamp. Det ryska folkets kamp för frihet är vår kamp. Freden, det är vår kamp. 

Blerta Hoti (S) är oppositionsråd i Göteborg