Blåbrunt block hot mot vår samhällsmodell

Sverigedemokraterna menar att Sverige blir tryggare utan invandring. Kristdemokraterna och Moderaterna anpassar sig efter detta och rör sig i en auktoritär, nationalistisk och främlingsfientlig riktning. Det som var otänkbart att ens uttala för några år är nu etablerad ”sanning”.

Faktum är att Sveriges migrationspolitik ligger på EUs mimiminivå, med få undantag och att asylinvandringen de senaste fem åren inte har varit så låg på cirka 35 år.

Högerblocket anser alltså att dagens asylinvandring är för stor. Anser verkligen den blåbruna högern att Sverige inte behöver de 14 000 utrikesfödda läkare som jobbar i Sverige, eller de invandrade 18 000 sjuksköterskorna och 35 000 undersköterskorna? SD vill dessutom satsa på återvandring.

Vi andra som häpet tittar på är tacksamma för dessa nysvenskar som bidrar till en något så när väl fungerande vård.

Vårdköerna har länge varit långa. SD skyller på att invandrarna tränger undan infödda svenskar som inte får den vård de behöver. Det är ett i sanning högerpopulistiskt argu- ment.

I verkligheten har vi en åldrande befolkning där för närvarande 20 procent av medborgarna är över 65 år och därmed har ett större vårdbehov än de yngre. Dessutom råder brist på vårdpersonal.

Tillsammans med de borgerliga partierna dränerar SD kommuner och regioner på pengar. Alliansregeringen och SD sänkte skatterna med 140 miljarder kronor. År 2019 drev M, KD och SD igenom skattesänkningar på 20 miljarder kronor främst för högavlönade. En nedläggning av arbets- förmedlingen ingick också i den så kallade ”servettbudgeten”, vilket vältrade över stora kostnader på kommunerna.

Varför vill en politisk rörelse piska upp hat mot invandrare och deras barn och barnbarn? Fascismen göds av ledarens retorik. Lasermannen inspirerades till mord av Ny demokratis hatiska uttalanden. När SD växer och deras trollsvans häver ur sig främlingsfientliga ståndpunkter på SDs hemsidor tiger moderpartiet och flyktingboenden brinner. Trump tar inte avstånd från högermilitanta grupper. Ku Klux Klan och liknande grupper samlades på hans valmöten.

Nu finns ett blåbrunt block där M och KD är beredda att regera på rasisternas nåder och villkor. Gränser flyttas för vad som är okej att säga och göra. Vårt eget socialde- mokratiska parti har också svängt i dessa frågor. Människor stänger in sig bakom murar av taggtråd och ett kallt och hårt samhälle formas, där värme, solidaritet och medmänsklighet försvinner.

Vi S-kvinnor vill inte vara en del av ett sådant samhälle och vill därför tillsammans med andra goda krafter skapa en tydlig motkraft.

 

Birgitta Mukkavaara, Britta Lindholm, Maria Larsson, Anna Bengtsson, Eva Andersson för S-kvinnor Umeå och Malung