Björn Fridén: Våra barn kommer att förakta oss

Det är vad vi gjorde just i detta nu. Det är vad nästa generation kommer undra om tio-tjugo år. Och de kommer döma oss därefter. Hårt och skoningslöst.

Klimatet och demokratin står inför allvarliga hot. Vi kan försvara båda – men det kommer kräva sina uppoffringar. Misslyckas vi med att bevara någotdera kommer konsekvenserna svida hårdare än några uppoffringar. Vi kommer inte bara ha en fundamentalt annan värld. Våra barn och barnbarn kommer inte vilja prata med oss.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”FNs klimatpanel släppte sin senaste rapport härom veckan. Det finns muntrare dystopiromaner.”[/blockquote]

FNs klimatpanel släppte sin senaste rapport härom veckan. Det finns muntrare dystopiromaner. Det vankas ransonering och väpnade konflikter för den civilisation som inte skärper till sig. Den nyheten tog sig inte långt förbi ledarplats och dagen efter var tidningarna återigen fyllda med reklam för billiga flygresor.

Dagens unga förstår redan absurditeten i detta. Men så är det också dagens skol- och förskolebarn som kommer att inkallas.

Det är just därför en femtonårig tjej som vägrar gå i skolan är den mest visionära, nyktra och mogna personen i den offentliga debatten. Spelar hon enligt reglerna? Diskutabelt.

Men å andra sidan – är reglerna skadliga för samhället så kan det vara sunt att bryta mot dem. Det var inte precis lagligt med fackföreningar förr i världen heller, men såhär i efterhand är det rätt skönt att tillräckligt många sa till makten att stoppa upp de lagarna på lämplig plats.

Att det var just skolungdomar som börjat sittstrejka för att få lite politisk handling är ingen slump. De har genomskådat vuxenvärldens hyckleri.

Det går liksom inte att säga till barn att de måste sköta skolgången för att säkra sin framtid när vi äldre tycker att det är en mänsklig rättighet att flyga för några hundringar och rösta fram demokratihatare för att vi är rädda för muslimer.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Demokratin och klimatet är dessvärre två saker som är snudd på omöjliga att reparera när man väl pajat dem tillräckligt”[/blockquote]

Demokratin och klimatet är dessvärre två saker som är snudd på omöjliga att reparera när man väl pajat dem tillräckligt. De yngre generationerna begriper det här. Har vi om tio år inte försvarat demokratin eller klimatet kommer vi ha väldigt svårt att förklara vad det var för viktigare saker vi hade för oss.

Då kommer vi själva höra hur ihåligt det låter att prata om någon magisk framtida teknik för att lösa våra miljöproblem eller hur viktigt det är att extremhögern alltid ska få höras och synas. Systemkramandet kommer låta precis så bisarrt som det är.

Hur vi agerar nu bestämmer inte bara vilken värld vi möter i framtiden. Det bestämmer också om vi kommer kunna se våra barn och barnbarn i ögonen framöver.