Björn Fridén: Medielogiken gör det omöjligt att diskutera politik som betyder något

De mediala spelreglerna är enkla. Det parti eller den politiker som pratar om invandring – eller någon som helst fråga som någon kreativ tjomme kan koppla till invandring – gör det av taktiska skäl för att vinna röster från Sverigedemokraterna. Bara Sverigedemokraterna kan prata om invandring utan att det är ett taktiskt övervägande. De gör det av ideologiska skäl. Alla andra håller på med spel.

Samtidigt är det också så att den som någon gång pratar om något annat än invandring också gör det av taktiska skäl för att vinna röster från Sverigedemokraterna. Utom Miljöpartiet när de pratar om miljö. Men vem fasen bryr sig om miljön, ammarajt?

Så enkelt har medielogiken lyckats ödelägga precis alla möjligheter att diskutera politik som faktiskt betyder något. Utom för Sverigedemokraterna.

Jaså, Kristdemokraterna kommer med ett reaktionärt utspel om familjen? De försöker vinna vinna tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna. För det kan ju omöjligen vara så att hela deras partifundament är reaktionärt. Politiker tycker ju ingenting egentligen.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Avskaffad visstid, stopp för hyvling och ett batteri av samhällsförbättrande idéer. Det är ju förstås för att de inte vill prata om invandring.”[/blockquote]

Men se där: Moderaterna vill ge polis, militär och väktare allsköns befogenheter och nya spännande prylar. Är det taktik? Eller kan det vara så att Moderaterna faktiskt anser att brottslighet är ett problem och att mer uniformerade män (ja, helst män) är lösningen? I ett normalt medieklimat hade det inte varit uteslutet. Partier föreslår saker de faktiskt tycker.

Men hoppsan, vad är detta? Socialdemokraterna kommer dragande med ett genomarbetat program för ökad trygghet i arbetet. Avskaffad visstid, stopp för hyvling och ett batteri av samhällsförbättrande idéer.

Det är ju förstås för att de inte vill prata om invandring.

Suck.

Ja, och jag kan nog tala för alla här, den socialdemokratiska partiorganisationen är utled på att alla politiska frågor ska stöpas om till olika varianter av invandring. Men att diskutera och komma med lösningar på problemen på arbetsmarknaden är inte en flyktmekanism. Det är den bärande delen av den socialdemokratiska ideologin.

Men att Socialdemokraterna går till val på att stärka vår ställning på jobbet behandlas som en blixt från klar himmel säger något om det klimat vi lever i.

Inga nyhetsmedier kommer förklara socialdemokratisk politik för väljarkåren. Det parti som inte har enkla lösningar på invecklade samhällsproblem finns det inget utrymme för.

Samtalet med väljarna sker på tu man hand. Dörrknackning, fikabord, i väntan på hissen. Långt borta från de förenklade mediernas värld.