Björn Fridén: Mario Kart är min samhällsvision

Det är inte ovanligt att socialdemokrater åberopar Per Albins folkhemstal som en god ideologisk grund att stå på. Eller kanske Olof Palmes redogörelse för varför han är socialist. Men det finns ett bättre sätt att gestalta det goda samhället och den socialdemokratiska visionen:

Mario Kart.

Medges, Nintendos klassiska rallyspel handlar om italienska rörmokare, en halv pluton fantastiska sagoväsen och en kille med svamphatt som försöker köra varandra av banan med brinnande svavel och bananskal, men det goda samhället finns hela tiden där. Inte tillräckligt för att sätta upp ordentliga räcken så man slipper köra ner i lava, men det är ett sidospår.

Mario Kart är ett av tidernas mest framgångsrika tv-spel. Sedan lanseringen 1992 har det släppts i ett tiotal nya versioner. Och folk älskar det. Jag älskar det. Det är få saker efter trettio års ålder som ger ett adrenalinpåslag och samtidigt är lagligt. Eller i alla fall faller inom ramen för den goda smaken.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Att spelet är så älskat är självklart: vem som helst kan spela det. Blir du ifrånkörd så tar spelet hand om dig.”[/blockquote]

Att spelet är så älskat är självklart: vem som helst kan spela det. Blir du ifrånkörd så tar spelet hand om dig. Då förser spelet dig med blixtar och blå sköldpaddsskal som du kan bringa ner helvetet på jorden med över dina motspelare. Och komma ikapp.

Tar du ledningen får du nöja dig med ett bananskal som du kan kasta bakom dig i försök att få motspelarna att halka till.

Spelet bygger helt enkelt på sund fördelningspolitik. ”Så ska de sista bli de första och de första de sista”, som det heter i Matteusevangeliet.

Och därför blir det roligt för alla, oavsett vad du fått med dig hemifrån. Det är därför det stått sig i ett kvartssekel.

Jag brukar följa samhällsdebatten i MarioKarttermer för att slippa fluff och spinn. Enkelt!

[blockquote author=”” pull=”normal”]”När högern pratar om sänkta skatter för de som tjänar mest är det enda jag hör att ettan och tvåan ska belönas med ett blått skal för att de har kört så bra.”[/blockquote]

När högern pratar om sänkta skatter för de som tjänar mest är det enda jag hör att ettan och tvåan ska belönas med ett blått skal för att de har kört så bra. Kanske en blixt till trean för att sporra andra att köra snabbare.

När de talar om att strama åt sjukförsäkringen hör jag hur de föreslår att de som ligger sist i racet ska nöja sig med några sketna bananskal. Svampar som snabbar upp din sega gokart finns inte på kartan om du haft oturen att hamna i andra halvan av startfältet.

Det skulle göra spelet uselt på samma sätt som det skulle försämra samhället.

Alla som någon gång spelat MarioKart förstår därför innerst inne värdet av omfördelning och jämlikhet. Det lägger grunden för ett gott samhälle som ger oss alla samma chans att köra på en mullvad eller åka över kanten på Rainbow Road i slutet på tredje varvet.