Björn Fridén: Friskolemarknaden tål inte satir

Den regelbundna läsaren av den här spalten vet att jag har ett gott öga till politisk satir. Av många skäl, förstås, varav det viktigaste är den låga toleransnivån för strunt. Och i processen kan vi lära oss en hel del om vårt samhälle.

SVTs nystartade satirprogram Svenska Nyheter är ett välkommet tillskott. Genren innebär att gå på djupet i samhällsfrågor snarare än att följa adrenalinstinna nyhetscykler. Det sägs att hela programidén är stulen från HBOs Last Week Tonight, men vad säger det om vårt medieklimat att det anses vara en programidé att lyfta viktiga frågor snarare än följa JUST NU-journalistiken som ett mårddjur med koncentrationssvårigheter?

Nyligen hamnade programmet i skottgluggen på grund av det vedervärdiga greppet att göra det löjligt enkelt för föräldrar att ställa sina barn i kö till friskolor. 994 nappade på erbjudandet.

Reaktionen kom direkt. Samma människor som annars älskar disruptiva appar skrek sig hesa. Köbördan blev orimlig, gnällde samma människor som annars gärna lyfter upp köerna som ett bevis för hur fantastisk hela friskolemarknaden är.

Friskolornas Riksförbund talade om en ”organiserad spamattack”. Och det är väl lite så de ser på de här 994 nytillströmmade barnen.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Skolvalet fungerar som bäst när den övre medelklassen använder det.”[/blockquote]

Skolvalet fungerar som bäst när den övre medelklassen använder det. Då kan man bibehålla segregationen, flytta resurser till barn med välutbildade föräldrar och se till att Sverige motarbetar sin egen lagstiftning om likvärdig skola.

Svenskt Näringsliv talade om den enorma arbetsbörda det innebar att administrera dessa 994 nya köande. De lyckades inte med ett ord lyfta frågan om varför skolorna ska sköta antagningssystemet. Kommunerna betalar – varför inte sköta placeringarna också? Det skulle frigöra en massa resurser i skolorna.

Det är friskolekoncernerna inte intresserade av. I stället kör de uppenbart fabricerade siffror om hur de drunknar i ansökningar.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Tänk om sossar skulle gorma så fort SVT gjorde humor på partiets bekostnad.”[/blockquote]

Högern gick reflexmässigt bananer på hur vänstervridet Svenska Nyheter är. De tre tidigare avsnitten som mest handlade om att driva med Socialdemokraterna och Miljöpartiet var däremot okej. Tänk om sossar skulle gorma så fort SVT gjorde humor på partiets bekostnad. Det skulle bli många hesa röster i rörelsen.

I slutändan lyckades Svenska Nyheter med det ingen journalistik klarat av på flera år: lyfta genuina problem med skolmarknaden (ja, det är sjukt nog ett ord). Belysa det absurda i en skattefinansierad bransch som inte pallar att 994 av landets 1,5 miljoner skolelever skickar in ansökningar.

Hatten av.