Björn Fridén: Ett bankrån är ett bankrån även när banken rånar

Foto: Wikimedia

För sju år sedan fick jag ett sent telefonsamtal av min dåvarande chef. För övrigt chefredaktören för den här tidningen – då var hon partiets kommunikationschef. En av kvällstidningarna skulle tydligen publicera en skandal dagen därpå. Det handlade visst om en felaktigt ifylld blankett. Någon hade visst fått några tusenlappar för mycket i bostadsbidrag. ”Så det blir kanske en del jobb i en dag eller två”. Det drevet höll i sig i sex månader.

Svenska medier kan hålla i en fråga. När de vill.

Men för det mesta saknas den viljan.

Minns du Panamadokumenten? En jäkla massa dokument läckte ut som visade att banker, företag och en lång rad mäktiga individer höll på med en massa ekonomisk brottslighet över nära nog hela världen. Långa listor med namn publicerades, kändisar hängdes ut och skumraskföretag blev till offentlig beskådan.

Sedan hände ingenting. Medialt var frågan stendöd lagom till att nästa Hollywoodfru höjt rösten i teve. Samma med politiken. Inget konkret hände. Inga lagar ändrades.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”I slutet av förra veckan uppdagades det att banker i flera europeiska länder stulit 70 miljarder kronor av oss medborgare.”[/blockquote]

Nu har det hänt igen. Det är oklart om det kan kallas bankrån när det är banken som står för brottsligheten, men i slutet av förra veckan uppdagades det att banker i flera europeiska länder stulit 70 miljarder kronor av oss medborgare. Inte skatteplanering. Stöld. Tysk polis har gjort en husrannsakan hos svenska SEB.

Dagen därpå är frågan död som en val på en strand. Inga direktsändningar. Inga utspel om att lagar ska skärpas eller myndigheter som ska vidta åtgärder. Nu var det ju i och för sig bara en överlagd stöld för att komma åt återbäringar på skatt som inte betalats in. Det var ju inte som att någon bränt en bil i någon förort.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Blåser allt förbi för att nyhetsvärdet i att bankerna håller på med ekonomisk brottslighet är så lågt?”[/blockquote]

Från medialt håll verkar det också omöjligt att hålla liv i frågan. Är det vad som på journalistutbildningen kallas hund bet man? Blåser allt förbi för att nyhetsvärdet i att bankerna håller på med ekonomisk brottslighet är så lågt? Kanske det. Eller så är det att nyhetsvärdet är så enormt att ingen journalist tycks klara av att förklara det – än mindre hålla någon ansvarig? Det hade blivit en större affär om videosnuttar hade läckt ut från ekivoka inslag på sagda bankers personalfester.

Nästa gång det krisar kommer vi skattebetalare behöva lösa ut dessa banker. Igen.

Under det där halvåret för sju år sedan när det stormade som värst fick jag se kollegorna drillas till landets mest imponerande pressisar. De kunde hantera vadsomhelst utan en tillstymmelse till förhöjd puls.

Det är erfarenhet en bankpressis aldrig kommer få.

Eller behöva.