Björn Fridén: Barnen ska sjunga Internationalen på skolavslutningen

Vem kommer presentera förslaget? Kanske elda upp en indignerad svans av människor som egentligen inte bryr sig om utbildningsfrågor. Driva kampanj mot att ekonomi lärs ut för att det är ett högerämne helt utan evidens. Kräva att skolavslutningen hålls hos det lokala LO-distriktet. För arbetarrörelsen har varit en så viktig del av det svenska samhället historiskt. Landet har ju ändå byggts på fackliga värderingar. Och alla medier borde omvandlas till public service.

Ingen på vänsterkanten kommer föreslå det. För vi har av tradition aldrig riktigt kommit dragande med saker vi inte tror på. I alla fall inte som en utarbetad strategi.

Det vi ser på högerkanten just nu, och som vi sett de senaste åren, är inte desto mindre en vulgär kapplöpning. I en tid där vem som helst kan göra sig hörd blir det de som skriker högst som hörs. Domedagsprofeterna har blivit en hel industri, ivrigt underhållen av swishande anhängare. Vansinne bubblar upp, det blir debatt, offentligheten enas om att nej, det där var att ta i. Men det flyttar diskussionen högerut och allt däremellan blir plötsligt obehagligt okej.

Och hela samhället dras med. Det där som alldeles nyss var otänkbart är plötsligt uppe för diskussion.

Vem minns när Tobias Billström höll på att bli kickad från regeringen för att han talat om flyktingar som volymer? I dag hade ett sådant uttalande från en moderat varit smått gulligt.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Det är inte de demokratiska krafterna som sitter med opinionsbildningsmusklerna längre. Det är anabolstinna tankesmeder med noll rädsla för att ha fel, ertappas med lögner eller ens skämma ut sig.”[/blockquote]

Det är extremhögern som håller taktpinnen i opinionsbildningen på högerkanten. Moderater och kristdemokrater dras med av bara farten och somliga av dem trivs obehagligt väl i det nya samhällsklimatet. Liberaler och socialdemokrater försöker på sina håll streta emot, men det är inte de demokratiska krafterna som sitter med opinionsbildningsmusklerna längre. Det är anabolstinna tankesmeder med noll rädsla för att ha fel, ertappas med lögner eller ens skämma ut sig med sina dårpipperier.

Och här är det riktigt jobbiga: det fungerar.

Så frågan är inte när utan vem som kommer flytta samhällsdebatten vänsterut genom att slutgiltigt ge upp alla tankar på att skämmas. Kanske lägga sig i debatten om vinster i välfärden genom förslaget att förbjuda all vinst. Klimatskatt på flyget? Nej, det blir luftvärn om något enda plan får för sig att flyga till Thailand. Marijuana ska inte bara legaliseras, den ska bli obligatorisk. Och löntagarfonder är småborgerligt, förstatligandet av näringslivet får ta max en halvtimme.

Nationalsången på skolavslutningen? Pyttsan! Internationalen ska det vara. Allt annat vore förstås en skymf mot nationen och vår historia.