Bjöd in till samtal om terrorismen

Foto: Anders Löwdin

OMVALD. Stefan Löfven valdes om som partiordförande till mycket starka applåder och gratulerades av Lena Rådström Baastad. Foto: Anders Löwdin

Stefan Löfven fick stående ovationer när han anlände till kongressen, i en entré av närmast amerikanskt state of the union-slag med svensk flagga i bakgrunden. Löfven valdes om som partiordförande och höll sitt mest laddade kongresstal hittills.

Löfven höll ett tal som var mycket laddat, där han stundtals var nära tårarna men samtidigt visade stor beslutsamhet och övertygelse.

Löfven levererade mycket kraftfulla markeringar mot terrorism.

– Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften av den svenska demokratin.

Men även våld och organiserad brottslighet ska bekämpas hårdare:

– Det ska varje brottsling veta: att agerar du mot samhället och mot vår gemenskap, då jagar vi dig med allt vi har. Men om du sonat dina brott och vill lämna gängen, då ska samhället kliva fram, och få in dig i gemenskapen igen.

– Gängledare ska inte sitta i lyxbilar. De ska sitta i fängelse.

Löfven varvade det tuffa budskapet med mycket tydliga ideologiska ställningstaganden. Han markerade att de överskott som nu växer fram i statsfinanserna ska användas till att sluta klyftorna.

Han fick mycket starka applåder när han tog strid för feminism och jämställdhet och till en skola utan religiösa inslag.

– I Sverige ska kvinnor och män ha samma rättigheter, och samma friheter. Punkt!

Löfven talade även om fortsatt kamp mot arbetslösheten, om stora satsningar på fler anställda inom välfärden framöver och behovet av en revolutionering av etableringen av nyanlända. En av det kommande decenniets största samhällsuppgifter.

– Alla som har fått avslag ska återvända hem. Men alla vuxna, arbetsföra som får uppehållstillstånd ska gå till jobbet.

Löfven berättade att han nu kommer att bjuda in de andra partierna som står bakom den nationella strategin mot terrorismen till samtal för att se om det finns ytterligare åtgärder och lagstiftning som krävs efter attacken i Stockholm.

Frågan om avvisning är nu extra het eftersom det visat sig att den för terrordådet misstänkte gärningsmannen hade fått ett utvisningsbeslut, men som polisen inte lyckats genomföra.

– Man får söka asyl. Ett nej är ett nej. Ett ja är ett ja. I det här fallet blir jag frustrerad av de som har fått avslag inte har lämnat landet. Vi får se hur vi kan modernisera och effektivisera det.

Löfven stod även fast vid att det är inom ramen för EU som migrationsutmaningen måste lösas, varför Sveriges lagar inte kan avvika nämnvärt från EUs.

– Sverige ska aldrig tillbaka till situationen vi var i under flyktingkrisen. Aldrig.

 

Spara

Spara

Spara