Debatt: Bildning håller samman facken

Var rädd om Göteborgs arbetares folkhögskola, GAF. Den skapar band mellan fackförbunden. Det skriver Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Askim-Frölunda-Högsbo.

I veckan som gick fick jag tillfälle att lyssna på min nye förbundsordförande i Kommunal, Tobias Baudin. Han talade om att facklig/politisk samverkan aldrig någonsin har varit så viktig för oss inom Kommunal som nu.

Att ett förbund, där en stor del av medlemmarna arbetar i politiskt styrda verksamheter, engagerar sig i politiken kan te sig naturligt, men så har inte alltid fallet varit för oss kommunalare. Tobias Baudin poängterar att fler kommunalare behövs i politiken, för vem kan annars berätta för toppen hur de politiska besluten påverkar längst ut i leden?

Förutom att det var som ljuv musik att höra för en politiskt engagerad kommunalare väckte det också fler tankar hos mig.

[blockquote author=”” pull=”left”]Tvärfackligt samarbete är i dessa tider av ”alternativa fakta” mer nödvändigt än någonsin.[/blockquote]

Det är inte bara med Socialdemokraterna Kommunal behöver stärka sin samverkan. Vi behöver även stärka den med de andra facken i LO-familjen. Tvärfackligt samarbete är i dessa tider av ”alternativa fakta” mer nödvändigt än någonsin.

I Göteborg har vi då redan en fördel gentemot andra delar av landet. Här har vi sedan årtionden vävt ett starkt nät av samverkan, ett nät skapat av de olika fackförbunden, LO, Socialdemokraterna och ABF. Ingenstans i Sverige är denna samverkan så stark och folkbildningen så stor.

Kanske är det den snart 100-åriga aftonskolan Göterborgs arbetares folkhögskola, GAF, som i svåra tider skapat band som hållit ihop oss. Oavsett så har modellen visat sig särdeles lyckosam. Vi måste vara rädda om den.

Samverkan behöver aktivt vårdas av fack, politik och bildningsförbund. Självkritiskt kan jag här se på mitt eget förbund som inte alltid förstår storheten av tvärfackligt samarbete och samverkan med politiken.

Så även om jag glädjs åt vad Tobias Baudin sa så vill jag uppmana alla oss att under åren som kommer stärka det unika vi skapat i Göteborg. För det är alltid lättare att riva ner än att bygga upp.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Askim-Frölunda-Högsbo

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.