Belarusiska oppositionsledaren årets Anna Lindh-pristagare

Sviatlana Tsikhanouskaya, belarusisk oppositionsledare, får årets Anna Lindh-pris.

Den belarusiska oppositionsledaren och tidigare presidentkandidaten Sviatlana Tsikhanouskaya har utsetts till 2023 års Anna Lindh-pristagare.
– Priset offentliggörs i dag den 9 augusti på den Internationella dagen för solidaritet med Belarus, 3 år efter det förfuskade presidentvalet i Belarus 9 augusti 2020, säger Lena Hjelm-Wallén, ordförande i Anna Lindhs Minnesfond.

– I am extremely thankful to be awarded the Anna Lindh Prize from the Memorial Fund in honor of Sweden’s late Foreign Minister. I am looking forward to accepting the Prize on September 11, the 20-year anniversary of Anna Lindh’s tragic death, kommenterar Tsikhanouskaya på plattformen X (Twitter).

Sviatlana Tsikhanouskaya är ursprungligen tolk och lärare i engelska. Augusti 2020 ställde hon upp i presidentvalet som representant för oppositionen sedan den tidigare kandidaten, hennes make Siarhej Tikhanovsky, gripits av regimen. Officiellt vann den sittande president Aleksandr Lukasjenko överlägset men oppostionen och stora delar av omvärlden anser att det handlar om valfusk. EU har till exempel inte erkänt valresultatet och har successivt infört restriktioner mot Belarus.

Efter valet blev Sviatlana Tsikhanouskaya en av ledarna för de folkliga protesterna i Belarus, där folket krävde frihet, demokrati, respekt för rättsstatens principer och fred. Tsikhanouskaya tvingade gå i exil i Litauen och många människor fängslades och torterades. I dag finns mer än 1500 politiska fångar i Belarus.

Sviatlana Tsikhanouskaya är en symbol för ett fritt och demokratiskt Belarus. För detta får hon Anna Lindhs pris 2023.

Lena Hjelm-Wallén

– Sviatlana Tsikhanouskaya tog ett ojämförligt stort ansvar när hon, med fara för sin egen säkerhet, efter det förfuskade presidentvalet i Belarus 2020, ledde de folkliga protesterna för demokrati efter att hennes man fängslats, säger Lena Hjelm-Wallén, ordförande i Anna Lindhs Minnesfond som delar ut priset.

– Sedan dess har hon oförtröttligt fortsatt kampen. Sviatlana Tsikhanouskaya är en symbol för ett fritt och demokratiskt Belarus. För detta får hon Anna Lindhs pris 2023.

Tsikhanouskaya har fortsatt sin kamp genom att resa världen runt och uppmana regeringar och internationella organisationer som FN, OSSE och EU att ta tydlig ställning för ett demokratiskt Belarus. Nyligen dömdes hon i sin frånvaro till 15 års fängelse för förräderi av en domstol i Belarus.

Efter Anna Lindhs bortgång stiftades Anna Lindhs Minnesfond med syftet att uppmuntra och stödja personer som, likt Anna Lindh, arbetar och strävar efter en mer human och rättvis tillvaro genom att hjälpa andra. Anna Lindh-priset delas årligen ut till en person, organisation eller projekt som verkar inom Sverige eller internationellt.

Priset kommer att delas ut vid en minnesceremoni i Katarina kyrka i Stockholm den 11 september, 20 år efter Anna Lindhs bortgång. I kyrkan kommer Anna Lindhs liv och politiska arbete i Sverige och världen att belysas genom olika samtal med bland andra Göran Persson, Carl Bildt, Margot Wallström med flera.

Ann Linde, före detta utrikesminister och styrelseledamot i Anna Lindhs minnesfond, kommer att föra ett samtal med Sviatlana Tsikhanouskaya om dagens situation i Belarus och vad som kan göras för att stödja de demokratiska krafterna.

Ceremonin börjar klockan 18.00 och är öppen för allmänheten.

Läs mer: Socialdemokraterna har i över 20 år stöttat frihetskampen i Belarus.