Arktis visar på allvaret i klimathotet

Vill vi ha en klimatpolitik värd namnet så måste Sverigedemokraterna hållas utanför allt inflytande över klimatpolitiken.

Klimatförändringarna har lett till stora metanutsläpp som riskerar att förvärra klimatkrisen ännu mer. Trots detta saknar högerpartierna en trovärdig klimatpolitik. Detta är ännu en anledning att rösta fram Magdalena Andersson till fyra nya år som statsminister.

För en tid sedan visades på tv ett program om Arktis. Programmet var otroligt skrämmande! På Jamalhalvön i Ryssland har det bildats jättekratrar av uppträngande metan, från områden under permafrosten, via ”skorstenar”.

Enligt miljöorganisationernas frågor till partierna rörande klimat och miljö så är Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas sida bäst.

Betänk att en enda metanmolekyl är 30 gånger värre än en koldioxidmolekyl när det gäller att höja temperaturen på jorden. Även i Alaska i USA bubblar metan upp ur underjorden, vilket beror på att medeltemperaturen i Arktis höjts betydligt mer än på andra ställen på jordklotet.

I Sverige påstår klimatförnekarna att vi kan fortsätta som förut eftersom vi har så små utsläpp, vilket är en lögn. Enligt miljöorganisationernas frågor till partierna rörande klimat och miljö så är Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas sida bäst. Sverigedemokraterna är det allra sämsta partiet på andra sidan.

Vill vi ha en klimatpolitik värd namnet så måste Sverigedemokraterna hållas utanför allt inflytande över klimatpolitiken och då är Magdalena Anderssons regeringsunderlag garanten.

Slutsatsen är tydlig: Klimatförnekare måste ta Arktis på allvar. Vi kan inte fortsätta som nu om vi ska kunna överlämna en bebolig jord till våra barnbarn.

Börje Svensson, socialdemokrat i Lammhult.