Andra gången gillt för Andersson

Magdalena Andersson (S), framröstad som Sveriges nya statsminister. Foto: Henrik Persson

Magdalena Andersson blev i dag utsedd till statsminister för andra gången på mindre än sju dagar. I morgon kommer hon avge sin regeringsförklaring som förväntas innehålla flera nya namn.

Det var en betydligt bistrare stämning under måndagen inför omröstningen i riksdagen för att utse Magdalena Andersson till statsminister för andra gången på sex dagar. Inga fler glädjescener och uppsluppna miner som på onsdagen veckan före när Sveriges första kvinnliga statsminister skulle utses.

I avgörande beslut som måste passera riksdagen behöver Magdalena Andersson förlita sig på hoppande majoriteter framförhandlade i riksdagens utskott och mellan partiledarna under de tio månader som är kvar till ordinarie riksdagsval.

– Vi är redo att göra det som krävs för att regera landet, säger Magdalena Andersson.

Även om den senaste tiden har varit turbulent i svensk politik är det ingenting som förändras i grunden av att det nu blir en enpartiregering eftersom även den förra rödgröna regeringen styrde med en minoritet bakom sig i riksdagen. 

– Vi är vana vid att samarbeta. Jag kommer sakna att arbeta med Miljöpartiet i regeringen, men samarbetet fortsätter i andra former, säger Magdalena Andersson.

Precis som sina företrädare Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson tillträder nu Magdalena Andersson som statsminister i en regeringen som består av endast socialdemokrater. Med undantag av Fredrik Reinfeldts första Alliansregering 2006-2010  har Sverige regerats av minoritetsregeringar sedan Moderaterna lämnade Thorbjörn Fälldins andra borgerliga trepartiregering 1981.

Även om det inte fanns samma känsla som vid första omrösningen var den tillträdande statsministern upprymd.

– Det kändes väldigt stort i onsdags och väldigt stort idag att ha blivit utsedd, säger Magdalena Andersson.

Madgalena Andersson. Foto: Henrik Persson