Andersson tar över Samak efter Gahr Støre

Magdalena Andersson har tagit över ordförandeskapet för Samak. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

– Det nordiska fackliga-politiska samarbetet är unikt, och visar på stor styrka med fyra socialdemokratiska nordiska statsministrar. Tillsammans leder vi den europeiska socialdemokratins återkomst, säger Magdalena Andersson.

Efter ett digitalt toppmöte 21 januari, tar Sverige genom statsminister Magdalena Andersson över ordförandeskapet i Samak efter Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Samak är Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté som består av de socialdemokratiska partierna och LO i Norden.

– Vi har diskuterat den försämrade utvecklingen i vårt närområde liksom Rysslands alltmer konfrontativa retorik och militära aktiviteter längs Ukrainas gräns. Den europeiska säkerhetsordningen, där alla stater har rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val, är inte förhandlingsbar. Sverige bygger säkerhet i samarbete med andra. Därför är det nordiska samarbetet viktigt för vår säkerhet, säger Magdalena Andersson.

Det norska avgående ordförandeskapet presenterade en rapport om vikten av heltid inom hälso- och sjukvården.

– Det är tydligt att vanligt folk i tider av svåra utmaningar vänder sig till socialdemokratin för att lösa vår tids samhällsutmaningar. Vid sidan av prioriterade frågor som att bryta segregationen, återta den demokratiska kontrollen över välfärden och bekämpa den pågående pandemin kommer jag som ledare för Samak sätta fokus på framtidens jobb, säger Magdalena Andersson.

– Våra länder ska leda den gröna industriella revolutionen och skapa framtidens trygga jobb i hela Norden. Jag ser fram emot att ta ordförandeskapet för arbetarrörelsens nordiska samarbetsorganisation Samak.

Fakta Samak

Bildades 1886 och är Arbetarrörelsens nordiska samarbetsorganisation bestående av de socialdemokratiska partierna och landsorganisationerna i Norden, inklusive Grönland, Färöarna och Åland.