Andersson efter Åkessons tal: Kasta ut SD ur Rosenbad!

Efter Jimmie Åkessons tal på SD:s landsdagar kräver Magdalena Andersson (S) att statsminister Ulf Kristersson (M) kastar ut SD-tjänstemännen ut Rosenbad.
Andersson menar att Åkesson i sitt tal bryter mot religionsfriheten och försämrar Sveriges säkerhetsläge.

Jimmie Åkesson föreslog i sitt tal ett stopp för nya moskéer och att islamiska symboler som minareter, halvmånar och kupoler och andra islamska symboler ska plockas ner och moskéer som sprider islamism ska rivas.

Talet kritiserades hårt och fick snabbt internationell uppmärksamhet i ett läge där Sveriges Nato-ansökan kommit upp behandling i Turkiets utrikesutskott. Ulf Kristersson avfärdade i augusti S-kritiken om att Sverigedemokraterna, med sina uppmaningar till fler koranbränningar och attacker på islam, medvetet skadar svenska intressen och ökar polariseringen, som inrikespolitiskt trams.

Flera oberoende experter varnar i dag för effekterna av Åkessons uttalanden, som dessutom kommer direkt efter felciteringen av Kristerssons uttalande om Israel.

Nu tvingas Kristersson, i anslutning till ett Nato-möte, där den planerade svenska anslutningsceremonin ställts in, att ta avstånd från Åkessons uttalande. 

I ett uttalande säger han att: ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler” och vidare att ”de som uttrycker sig antisemitiskt eller hetsar mot muslimer kränker människor i vårt eget land och skadar Sverige”.

Magdalena Andersson efterlyser nu konsekvenser av detta i form av att SD:s tjänstemän i regeringskansliet sparkas ut.

– Det handlar om våra grundläggande rättigheter som religionsfrihet. Men därutöver behövs en tydlig markering i sak och jag tycker till exempel att de kan kasta ut Sverigedemokraterna ur Rosenbad, så att de inte längre har tjänstemän i regeringskansliet, säger Magdalena Andersson till TV4.

– Efter en sommar med koranbränningar, där det nu spridits felaktiga uppgifter om vad Ulf Kristersson sagt: och så bara dagar efter kommer dessutom Sverigedemokraternas attack på det här sättet. Det är klart att det inte gagnar svenska intressen eller Sveriges och det svenska folkets säkerhet.

Muslimer reagerar på Åkessons attacker på moskéer, men även judar oroas av den ökade polariseringen. 

”Väldigt illa berörd av Jimmie Åkessons utspel. Vi har alla ett ansvar att arbeta mot extremism men det görs verkligen inte genom att hetsa mot muslimer eller generella förbud mot moskébyggen. Vi måste slå vakt om den grundlagsskyddade religionsfriheten”, skriver Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, på X.

– Att bränna synagogor på 30-talet eller att riva moskéer 2023 i Sverige, vad är skillnaden? undrar Socialdemokraternas riksdagsgruppledare Lena Hallengren i debatt med Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Kriget mellan Israel och Hamas används som ett inrikespolitiskt tillhygge i allt ökad grad. Ulf Kristersson gör det genom kritik mot S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Åkesson tog det ett steg längre i sitt tal där han förklarade att ”islamisterna… har starka band till Socialdemokraterna”.