America First – möt Svenska modellen
För president Donald Trump handlar ståltullarna om att leverera på sitt valbudskap om ”America First”, att rädda amerikanska industrijobb och flirta med väljarbasen i det amerikanska rostbältet.
Han möter nu statsminister Stefan Löfven, någon som har slagits hårt för industrijobben, både som IF Metallordförande och som statsminister, men med en helt annan filosofi.
Jobben i stålindustrin står på agendan när Stefan Löfven möter Donald Trump idag tisdag. Den amerikanske presidentens utspel om importtullar på stål och aluminium hotar jobb inte bara i Sverige utan har fått hela EU att oroa sig för ett handelskrig som hotar tillväxten.
To protect our Country we must protect American Steel! #AMERICA FIRST
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 5, 2018
Löfven tror på frihandel och bejakar strukturomvandling, att Sverige ska konkurrera om och utveckla de nya industrijobben istället för att bara rädda gamla.
– Jag tror Stefan Löfven har en extra bra berättelse att berätta, han har själv arbetat i industrin, har gjort en resa och förstår vad både export och innovation betyder för ett lands ekonomiska utveckling men också för vanliga arbetares reallöneutveckling. Hans personliga berättelse om vägen till att bli statsminister i Sverige är något som spelar väldigt stor roll i berättelsen och vår unika relation mellan Europa och USA och att vi måste behålla den, säger Damberg till Dagens Industri inför mötet med Trump.
2013 var Fredrik Reinfeldt på World Economic Forum i Davos och pratade om att industrijobben var ”basically gone”. 2016 presenterade näringsminister Mikael Damberg (S) istället en nyindustrialiseringsstrategi med namnet ”Smart industri”. Framtidens jobb stavas kunskap, innovation, kompetensförsörjning och omställningsförmåga. Sverige ska få ut mer av sina investeringar och återta marknadsandelar.
Det handlar även om att värna klassiska svenska industrijobb. Faktum är att teknikföretagen 2016 visade att de för första gången på väldigt många år ökade antalet anställda i Sverige och minskade i anställda i Kina. Fordonsindustrin, som var ifrågasatt under Saab-krisen och Maud Olofssons tid som näringsminister, går bra.
– Fordonsindustrin var lite ”gammalmodig”. Nu är det den som drar svensk ekonomi uppåt, sa Damberg till AiP.
– Industrin är hjärtat i näringspolitiken. Industrin som var ute under åtta år. Nu har vi en statsminister som brinner för industrin.
LÄS MER: ”Trump vs Nordström – släktfejden som skakar Vita huset” / AiP
Donald Trump exploaterar skickligt den oro över framtiden som människor känner i USAs krisområden. Även Stefan Löfven ägnar mycket tid och politik till landsbygden, men fmed budskapet att framtidstro genom investeringar i jobb, utbildning och infrastruktur ska motverka att väljare vänder sig till Sverigedemokraternas enkla lösningar.
AiP var med när Stefan Löfven besökte svenska bruksorter i somras.
– Här går vi över till att väva en väv. Våra produkter som är uppbyggda av sju olika komponenter som ska bära och hålla i en pappersmaskin som går över 100 kilometer i timmen, berättar Tony Einarsson vd på Voith Paper Fabrics i den idylliska sörmländska bruksorten Högsjö utanför Vingåker.
Voith levererar pressfiltar till pappersindustrin. Ljudnivån är öronbedövande i hallen där personalen övervakar högteknologiska vävstolar. Löfven lutar sig fram och pratar med några anställda. De flesta har jobbat länge på företaget och säger sig trivas.
– Det är roligt att vara på ett industriföretag som går bra och har bra med order. Det är en gammal byggnad, men det är mycket investeringar gjorda här. Här har vi ett företag som är världsledande i de produkter de gör, säger Löfven.
Vävstolsliknelsen har en poäng eftersom konfektionsindustrin en gång var Vingåkers hjärta. Kommunen förlorade 2 000 invånare när med Sir och Tiger lade ned på 80-talet. Nu finns bara Outlet-butiken kvar. Ungdomsarbetslösheten ökade 2016 tvärtemot rikstrenden, beroende på många nyanlända.
För att hålla kvar ungdomarna krävs jobb och utbildningsmöjligheter, för att få företag att växa krävs rätt utbildad arbetskraft.
– Vi behöver bra infrastruktur för att företagen ska kunna få kompetent arbetskraft. Och utbildning, vi har ingen högskola här i närheten, vi har inget eget gymnasium. Så våra ungdomar, om de utbildar sig, tar första steget och åker till Katrineholm eller Hallsberg. Fortsätter de sedan till högskolan, då flyttar de härifrån. Då flyttar kompetensen härifrån, sedan är det inte så lätt att vända tillbaka, säger Vingåkers kommunalråd Anneli Bengtsson (S).
Om SD-framgångar är ett mått på låg framtidstro, så finns all anledning till oro i Vingåker. Sverigedemokraterna mer än femdubblade antalet röster i valet 2014 och blev med 17,3 procent näst största parti här i Göran Perssons gamla hemkommun.
– Jag kan förstå att människor är oroade inför framtiden. Det kan handla om allt från arbetslöshet till brister i välfärden. Men den politik som SD nu ska stödja är Moderaternas politik, det var den politiken som ledde oss in i problemen. Nu är det slut på stora ofinansierade skattesänkningar, nu är det investeringar i det gemensamma Sverigebygget, säger Löfven.
Vid besöket i Högsjö avslöjar Löfven att han vill ta upp diskussion med fack och arbetsgivare om att skapa flexiblare system för korttidsarbete vid kriser, så att inte hela industrier måste storvarsla, förlora kompetens och sedan slås ut. Frågan utreds nu av förre IF Metallbasen Anders Ferbe.
Som IF Metalls ordförande under finanskrisen fick Löfven kalla handen från alliansregeringen. 60 000 jobb försvann i onödan, enligt Löfven.
– Vi satsar på industrin. Det är det som gör skillnad för folk.
Kontrasten mellan Trump och Löfven finns där naturligtvis även i synen på skattesänkningar. Trump har drivit igenom en gigantisk skattesänkning medan Löfven i veckan sa att de rikaste i Sverige borde kunna bidra med mer.
S ekonomiska seminarium i Almedalen i somras handlade om hur den skev fördelningen av globaliseringens vinster bäddar för populister och demagoger som Donald Trump och leder till protektionism. Inte minst tydligt om man jämför reallöneutvecklingen i Sverige och USA.
– Jämlikhet spelar roll. Politik gör skillnad och den svenska modellen levererar, sa finansminister Magdalena Andersson.
Look what happened in Sweden, alltså.