Alexander Bygdén: Är du en mellankorkad politiker?

Svara nu ärligt, är du inte lite vassare än åtminstone en handfull av medlemmarna i arbetarekommunen när ni träffas för att prata politik? Eller är du kanske den i nämnden som vet precis hur ni borde göra egentligen, synd bara att du sitter i opposition och nämndens ordförande är en synnerligen korkad borgarbracka?

Förresten, har du körkort? Det är förbannat vad dåliga folk är på högerregeln, accelerera ut från påfarten till motorvägen och använda blinkers. Hur kör du själv?

Flera studier visar att människor i allmänhet och framförallt män i synnerhet uppskattar att de är lite bättre än genomsnittet på att köra bil. Du behöver inte vara bättre än genomsnittet på matte för att räkna ut att den självskattningen inte kan stämma med verkligheten.

Det här är dessutom ett fenomen som sträcker sig långt från bilkörning, fenomenet brukar kallas ”bättre än genomsnittseffekten”. Det är med andra ord väldigt vanligt att tänka att en är lite bättre än de flesta på det mesta.

Själv är jag både ödmjuk och har självinsikt, därför vet jag att jag inte kör bil särskilt mycket bättre än någon annan. Däremot är jag rätt smart. Jag har alltid haft lätt för teoretiska ämnen i skolan. Kanske skulle det vara kul att få veta i en siffra hur mycket smartare jag är än andra tänkte jag och surfade in på föreningen Mensas förenklade IQ-test på internet.

Mensa är en förening för människor som har fått höga poäng på sina IQ-test. Om IQ-test mäter intelligens, smarthet eller något helt annat är omdiskuterat. Att jag tar upp dessa tveksamheter kanske inte är så konstigt. Du kanske kan gissa vad jag fick för resultat?

Återigen om du är medelbra på matte kan du gissa vad som är statistiskt mest troligt. Det stämmer, jag var inte bara ungefär utan nästintill exakt lika smart, eller dum om man så vill, som de flesta andra.

Först kände jag mig besviken. Sedan skämdes jag över att jag gått omkring och haft en självbild av att jag minsann har huvudet lite mer på skaft. Men nu har jag landat i att det är ju lite av en superkraft. Alltså att inse att en är ungefär normalkorkad och att även andra, antagligen också är ungefär normalkorkade, lite oavsett vad de ger sken av. Det tror jag är en bra egenskap för många människor. Kanske också politiker?

Slutligen, oavsett om en person är korkad, intelligent, gatusmart, snäll eller dum så är det ju inte alltid en avgörande faktor. Till exempel är det ofta inte fel att lära sig mer om något som du ska fatta beslut om. Jag vill inte ta fram den gamla Jante, tro gärna att du är någon men glöm inte att även andra också kan vara det.

Alexander Bygdén är reporter på Aktuellt i Politiken