AiP-krönikör får Ivar Lo-priset

David Ericsson prisas för sitt författarskap. Foto: Ingela Hoatson/AiP

David Ericsson, författare och lastbilschaufför, får Ivar Lo-priset för sin moderna arbetarlitteratur. Stort grattis David!

”Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris går till David Ericsson för en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar och gestaltar förändringar i arbetslivet.”

Så inleds motiveringen när nu David Ericsson, tidigare krönikör hos Aktuellt i Politiken, får Ivar Lo-priset 2023.

David Ericsson är född 1958, debuterade 1999 med novellsamlingen ”Truck stop” och har hittills gett ut fem romaner och två novellsamlingar. Hans senaste roman, ”Den fredlösa”, gavs ut våren 2022 och handlar om Sven som följer Annie, en kvinna som begått ett brott, genom Europa. Vi som läsare får följa med längs vägarna.

David Ericsson har också tagit initiativ till flera vägkrogsbibliotek med ljudböcker för yrkeschaufförer. Han är samtidigt frilansjournalist och har medverkat i, förutom AiP, bland annat Dagens Nyheter, Transportarbetaren, Ordfront Magasin, Situation Stockholm och Arbetet.

Hela motiveringen lyder: ”Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris går till David Ericsson för en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar och gestaltar förändringar i arbetslivet. Debutboken Truck stop (1999), noveller, romaner och krönikor kan liknas vid en road movie, där resan både sker på vägarna och i karaktärernas inre – med täta avfarter som stavas solidaritet och säkerhet, spänning och svek. David Ericssons yrke som lastbilschaufför har givit högoktanigt bränsle åt en prosa, som utvecklar arvet från Ivar Lo-Johansson och kollegan Jan Fogelbäck, som på 80-talet tog initiativ till Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.”

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Priset är på 125 000 kronor. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag 23 februari 2023.

Läs David Ericssons krönikor i AiP:
Jag minns Sven Grassman
Låt kompetensen få tala – då ordnar det sig
Maktens pris
Arbetarna och kulturen
Att lägga alla ägg i en transportkorg
Den vita plågan – när det snöar vågrätt över frusna vägar
Till slut hände det – jag blev smittad av viruset
Vi måste stoppa klanerna
I min värld är arbetare inte några stackare