AiP kör igång ny opinionssatsning

AiP lanserar snart Duellen. I den möts totala meningsmotståndare eller personer med delvis olika perspektiv på frågor som är aktuella just nu. Först ut som en mjukstart är AiPs chefredaktör Maria Persson och AiPs politiska
redaktör Daniel Färm (som egentligen inte tycker så olika).

Maria Persson, chefredaktör AiP:

1

Det är Aktuellt i Politikens satsning på att få fram nya perspektiv på viktiga frågor. Två personer, antingen tycker de helt olika och står på varsin sida politiskt, eller så har de bara delvis olika infallsvinklar på en fråga, får svara på två till tre frågor utifrån ett bestämt ämne. Tanken är att det både ska vara en service till dig som läsare, du får veta vad några specifika personer tycker i en viss fråga, men också att det ska väcka ett intresse, en idé, en frustration, en nyfikenhet på själva frågan och vilka lösningar det kan finnas på ett problem. Kanske du läser något du själv vill skriva om på AiPs debattsida?

2

Att vi byter ut krönikorna är en sanning med modifikation. I webbutgåvan som kommer i början av varje vecka på aip.nu finns krönikorna kvar med en del nya namn som till exempel Felix Antman Debels från Klimatsossarna denna vecka. I webbutgåvan finns även en helt ny vinjett till: I tillfällig opposition. Där skriver alla S-gruppledare i riksdagen utifrån sina utskottsfrågor. Den som börjar är förre försvarsministern Peter Hultqvist som nu är försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Men ja, helt riktigt, i papperstidningen, som även den kommer en gång i veckan (förhoppningsvis i din låda senast på fredagar), där finns ingen krönika kvar längre.

3

Nästa vecka drar vi igång på riktigt med första paret ut som är Maria-Elsa Salvo, Stockholmspolitiker för Socialdemokraterna med ansvar för idrotts- och stadsbyggnadsfrågor, och Claes Nordmark (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Boden och även ordförande för Norrbottens Kommuner. Vad ska de debattera då? Jo, stad och land. Kommer de tycka lika? Säkert om en del. Kommer de ha olika perspektiv trots att de båda är sossar? Högst troligt. Man behöver inte gå utanför Socialdemokraterna för att hitta olika åsikter eller infallsvinklar på en fråga. Så, missa inte sidan 10 i nästa veckas AiP!

Daniel Färm, politisk redaktör AiP:

1

Duellen handlar om det som gör politiken dynamisk: kontrast. Genom att låta olika perspektiv och förslag mötas och brytas mot varandra vill vi visa dig som läsare på olika vägval eller alternativ – även sådana som du inte håller med om. 

2

 Utöver de vanliga krönikorna och specialtexterna från den socialdemokratiska ”skuggregeringen” i den digitala utgåvan så vill vi i papperstidningen få till ett något mer spänstigt format. Vi tror att många läsare uppskattar att ta del av olika perspektiv och idéer – även sådana som man kanske inte håller med om. Det kan bidra till en bättre förståelse också för sina egna värderingar och synsätt.  

3

Vi har en hel rad spännande personer, som har god förståelse för och erfarenhet av olika politikområden. Ibland är det två socialdemokrater – för att visa att socialdemokratin är en bred kyrka. I andra fall möter en socialdemokrat en debattör som har helt eller delvis andra utgångspunkter på politiken och samhället.

Några exempel på kommande dueller: Annika Strandhäll vs Jan Emanuel Johansson om jämställdhet; Veronica Palm vs Ulrica Schenström om välfärd; Adnan Habibja (LO) vs Caspian Rehbinder (Svenskt Näringsliv) om arbetsmarknad; Jimmy Jansson vs Lina Stenberg om segregation; Lisa Pelling (Arena) vs Ola Möller (S) om migration; Sara Kukka-Salam (Tro och solidaritet) vs Patrik Lindenfors (Humanisterna) om politik & religion; Erik Nises (S i Borlänge) vs Märta Stenevi (MP) om klimat & industri; Martin Rynoson (Tiden) vs Svend Dahl (Timbro) om ideologi; Marika Lindgren Åsbrink (S) vs Enna Gerin (Katalys/Reformisterna) om ekonomisk politik och Nina Andersson vs Lars Anders Johansson om kulturpolitik. Dessutom kommer Palmecentrets Anna Sundström att möta Vilhelm Konnander om säkerhetspolitik, Joel Stade om internationalism-nationalism, samt Katarina Tracz (Fri värld) om bistånd.

Kort sagt: det lär bli både välbekanta och helt nya perspektiv och argument i en mängd olika frågor och politikområden i vår nya satsning!