Vart tog biblioteken vägen?

Det måste in en mening eller ett avsnitt i partiprogrammet om att vi sossar anser att det är viktigt och att det måste satsas på folkbibliotek och skolbibliotek med utmärkt kvalitet. Det skriver två socialdemokrater från Upplands Väsby.

Bibliotek nämns nästan inte alls i S partiprogram. Det vill två S-medlemmar i Upplands Väsby se ändring på.

Vi är två inbitna sossar, medlemmar i SSU och partiet sedan över 60 år. Vi har inte tyckt att alla beslut genom åren varit optimala men alltid lojalt ställt upp bakom dem. Men nu måste vi säga ifrån!

I förslaget till nytt partiprogram finns, vad vi kan se, inte ett ord om ”bibliotek”. ”Skolbibliotek” finns nämnt på ett ställe, men inte som något vi vill satsa på, utan något som det sparats på.

Vi tycker att det måste in en mening eller ett avsnitt i programmet om att vi sossar anser att det är viktigt och att det måste satsas på folkbibliotek och skolbibliotek med utmärkt kvalitet.

Det nämns mycket i programmet om vikten av att kunna svenska med mera. Det är väl då självklart att folkbiblioteken har en viktig roll i det sammanhanget.

Arbetarrörelsen har ju på många sätt genom det senaste århundradet, arbetat för bra bibliotek, som en viktig bas för folkbildningen. Bra bibliotek är också viktiga för att stärka de demokratiska krafterna, som i våra dagar är utsatta för många angrepp.

Vi tycker därför partikongressen ska ta in ett avsnitt i partiprogrammet om vikten av utmärkta folkbibliotek och skolbibliotek.

Björn Lundin och Margareta Norén 
medlemmar i Upplands Väsby arbetarekommun

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.