I brytningstid behövs kraftfull politik
Brytningstid kräver kraftfull politik
När Socialdemokraterna nu ska lägga fast sin nya politik råder ett allvarligt omvärldsläge. Samtidigt har det svenska samhället dragits isär. Ökade klyftor och ökad otrygghet. Allvarlig arbetslöshet och urholkad välfärd. Partiets politiska riktlinjer präglas därför av reformlusta och en expansiv (men ansvarsfull) ekonomisk politik. Det är viktigt. För i brytningstid behövs kraftfulla politiska lösningar.
Om en månad samlas det socialdemokratiska partiet till sin 42:a kongress – i Göteborg. Under sina 136 år har partiet ofta ställts inför många och svåra utmaningar: de revolutionära och kontrarevolutionära stämningarna innan demokratins genombrott, depressionen, andra världskriget, de olika ekonomiska kriserna på 1970-, 80-, 90- och 00-talen, morden på Olof Palme och Anna Lindh samt migrationskris och pandemi. (Ja, listan kan kompletteras.) Vid varje tillfälle har partiet – tillsammans med andra – lotsat landet genom stormen.
Socialdemokratin är ofta bra på att hantera kriser. Hanteringen av tsunamin 2004 bidrog förvisso sannolikt till valförlusten 2006. Men överlag har regeringskunnande och politisk vilja att skydda de sämst ställda skapat formidabla krishanterare. Så sent som efter Putinrysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022, då statsminister Magdalena Andersson ledde en nödvändig omläggning av Sveriges säkerhetspolitik.
Över tid har vissa ibland velat ställa viljan att skydda vanliga löntagare, pensionärer, barnfamiljer och andra inför kommande kriser mot viljan att stärka välfärden, investera i infrastruktur och bostadsbyggande eller satsa på andra angelägna reformområden. Det är en delvis falsk dikotomi. Sunda ekonomiska finanser är och kommer alltid vara en nödvändig grund för en långsiktigt hållbar reformpolitik. Det finns dock inget egenvärde i att föra en onödigt stram finanspolitik.
Det allvarliga läge som Sverige nu befinner sig i – med flera samverkande kriser och brister – motiverar en mer ambitiös välfärds-, jobb-, klimat- och försvarspolitik. Denna gång har Socialdemokraterna verkligen gjort läxan: efter en gedigen förnyad samhällsanalys och bred diskussion runt om i partiet ska kongressen nu behandla ett av de mest ambitiösa och modiga partiprogram och politiska riktlinjer på mycket länge.
Ansvaret för vårt eget försvar ska öka kraftigt. Segregationen ska brytas. Välfärden ska stärkas och avmarknadifieras. Och en hållbar tillväxt ska skapa både jobb och klimatnytta.
Ibland reduceras medierapporteringen om så här omfattande politiska program till enskilda konfliktfrågor. Denna gång har den socialdemokratiska partiledningen gått fram med förslag kring exempelvis slopat karensavdrag och en inte obetydlig lånefinansiering för att stärka det svenska samhällets motståndskraft i händelse av kris eller krig. Det är bra i sak. Men tydliggör även att den huvudsakliga konflikten i svensk politik går mellan högerpartierna och den nya riktning för Sverige som Socialdemokraterna nu föreslår – inte inom rörelsen.
Med det sagt: det lär bli diskussioner om ett antal angelägna frågor: från arbetstidsförkortning och en rejäl tandvårdsreform till brottsbekämpning och migration. Det är bra. Denna ledarsida kommer att återkomma i flera av dessa vägvalsfrågor.
Daniel Färm är politisk redaktör