Slutreplik: Vi ser invandringens utmaningar och möjligheter

Vi är inte på något sätt naiva. Vi lever och verkar ute i samhället, i både storstad och landsbygd, och vi har tät kontakt med invandrare, arbetsgivare och föreningsliv. Vi besitter stor erfarenhet av kommunalpolitik. Vi ser både invandringens utmaningar och möjligheter. Vi är realister.
Det skriver socialdemokrater i en slutreplik till Lawen Redar.

Vi vill tydliggöra att vi som undertecknat det öppna brevet till dig inte motsätter oss ett stopp för att asylsökande bosätter sig i de eftersatta områdena. Tvärtom skrev vi i vårt brev att vi vill se en aktiv bostadspolitik, satsningar på de eftersatta områdena och ett solidariskt mottagande av flyktingar mellan landets kommuner. 

Vi påstår inte heller att just arbetsgruppens rapport bidrar till att spä på vardagsrasismen. Däremot riskerar hela samhällets ensidiga fokus på invandringens problem att göra det. 

Vi påstår inte heller att just arbetsgruppens rapport bidrar till att spä på vardagsrasismen. Däremot riskerar hela samhällets ensidiga fokus på invandringens problem att göra det. Hur ska integrationen lyckas om alla större partier enbart beskriver flyktingar som ett problem för landet?

Vi är inte på något sätt naiva. Vi lever och verkar ute i samhället, i både storstad och landsbygd, och vi har tät kontakt med invandrare, arbetsgivare och föreningsliv. Vi besitter stor erfarenhet av kommunalpolitik. Vi ser både invandringens utmaningar och möjligheter. Vi är realister. Men vi tror inte att Europas stramaste asyllagstiftning kommer att lösa problemen med segregation. 

Vi anser vidare att de som ropar på en låg asylinvandring är oss svaret skyldiga på frågan hur detta mål ska uppnås. Vi ser att det i väntan på en gemensam europeisk lagstiftning och en reviderad Dublinförordning kan göras på två sätt. Vi oroar oss för båda dessa alternativ.

  • Vi vill inte se en rättsosäker asylprocess där vi riskerar att bryta mot flyktingkonventionen och/eller barnkonventionen
  • Vi vill inte heller se en signalpolitik som avskräcker invandrare från att söka sig hit. 

Vi är oroliga för en sådan signalpolitik, inte minst med tanke på Sveriges åldersstruktur och kommande behov av arbetskraft inom bland annat äldreomsorgen.

Birgitta Barrefors Ivansson (S)
Karlstad
Staffan Barrefors (S)
Karlstad
Johnny Boström (S)
Karlstad
Ann-Charlotte Eskel (S)
Hammarö
Carin Flemström (S)
Haninge
P-O Hallerbäck (S)
Karlstad
Anna-Karin Hammersjö (S)
Västervik
Björn Samuelsson (S)
Karlstad
Marga Sandström (S)
Karlstad
Håkan Stråge (S)
Malå

Läs mer! Lawen Redar: En klassmedveten invandringspolitik är materiell antirasism
En positiv bild av invandring saknas