Hallå där – vad gör en valledare två år före valet?

Hallå där Frida Gunnarsson, valledare för S i Västerås. I dag 13 september är det två år kvar till valet 2026. Vad tänker en valledare på då?

– Det är ju inte det enda jag jobbar med och jag tänker inte att valrörelsen börjar redan nu – men i allt kampanjarbete fortsätter vi att bygga vidare för att få en så stark valorganisation som möjligt när vi går in i valrörelsen 2026. Vi ska ta vidare det som fungerade bra i EU-valet och slänga ut det som fungerade mindre bra. Det gör vi till exempel nu när vi snart går in i höstkampanj.

Är det hög tid att komma igång eller är det egentligen lite för tidigt?

– Jag tycker absolut att man ska fortsätta att bygga organisationen. Någonting som vi tar med oss från EU-valrörelsen är hur lyckat det var att delegera många arbetsuppgifter. Vi hade många kampanjledare så valledaren behövde inte vara med på allting. Man behöver hålla i för att ha en stor organisation och aktivera många medlemmar, vi tänker att det är några av dem som ska göra samma sak 2026, och vi behöver också få fler att aktivera sig eftersom det är en större valrörelse.

– Politiskt pågår arbetet hela tiden med att försöka sprida vår politik, vara aktiv i våra områden och ta fram bra förslag.

Hur fungerar det att utse valledare hos S i Västerås?

– Jag är kanslichef för S i Västerås och i min arbetsbeskrivning står det att jag ska vara valledare. Det är en ny roll för den här mandatperioden.

Hur ser schemat ut de kommande två åren?

– Snart är det dags att börja välja valberedning för att få fram listor, jag tror att det ska ske i början av nästa år. Och nästa år behöver man också börja med att ta fram valprogram och valplattform för att stå redo inför valet 2026.

Du var valledare inför EU-valet. Vad är ditt bästa tips?

– En sak är det här med att delegera och se till att man är många som kan dela på arbetsbördan. En annan lärdom är att man aldrig kan kommunicera för mycket! Vi använde alla våra kanaler, vi hade som mål att ingen ska kunna säga att ”jag visste inte att det var dörrknackning”. När vi tittar på vår utvärdering ser vi att det har gett effekt. Någon har sett ett mejl, någon har sett på Facebook, någon har hört det på ett möte. Det kan kännas som att man är tjatig men det är bara att köra på.

– Sedan tror jag att planering är A och O. Vi började med vår valplanering inför EU-valet i november och jag tänker att vi kommer att börja ännu tidigare inför det allmänna valet. Det är en förutsättning för att kunna bygga en stark organisation att man till exempel hinner utbilda folk.

Vet du hur det fungerar i andra partier, har alla valledare?

– Jag kan inte uttala mig om andra kommuner men i Västerås har alla partier valledare, sedan kan det variera om det är partiets ordförande i kommunen eller någon annan. Vi hördes ett par gånger inför EU-valet för vi hade en del överenskommelser kring hur det ska fungera med till exempel valstugor och valaffischer.