Lars Stjernqvist: Vad säger vi om Ulf ringer?
Det gnys och grymtas nog en hel del inom regeringspartierna. Samtliga förlorar stöd enligt opinionsmätningarna och samtidigt ökar stödet för samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Alltså, för samma sverigedemokrater som varvar samarbetet och förhandlingarna med ständiga tjuvnyp.
Minns till exempel när sverigedemokraterna för en tid sedan kallade statsministern för en pseudointellektuell ynkrygg apropå koranbränningarna. Det var inte särskilt snällt sagt om en kollega, och med tanke på det synnerligen allvarliga säkerhetspolitiska läget var det direkt ansvarslöst.
Den där typen av påhopp måste fresta på tålamodet. I längden går det knappast att samarbeta med någon som förnedrar sin partner. Ulf Kristersson (M) och andra måste rimligen fundera på hur de skapar ett långsiktigt och trovärdigt stöd för en trygghetsskapande politik.
Nej, jag tror inte att Ulf Kristersson (M) funderar på att ringa Magdalena Andersson (S). Helt enkelt därför att aversionen mot Socialdemokraterna är själva grundbulten i dagens regeringssamarbete. Däremot är jag helt säker på att Magdalena Andersson (S) och S-ledningen gör rätt som sträcker ut en hand.
Det har sagts många gånger under mina aktiva år att nu är det minsann tuffa tider. Den här gången är det mer än sant. Det är kris och kris i vår omvärld och här hemma kämpar vi mot en gängkriminalitet som riskerar att på allvar tränga sig in i välfärdssystemen och i rättssamhället.
Nej, jag tror inte Ulf Kristersson ringer i närtid, men det är viktigt att vi som parti diskuterar vad vi svarar om han ringer.
Vi är ett parti som tar ansvar och då är det självklart att ta ansvar i ett läge då det sannerligen krävs ett uthålligt och långsiktigt arbete. Och uthålligheten går bara att åstadkomma med brett förankrade åtgärder.
Den utsträckta handen blir ännu viktigare i ett läge när regeringen som sagt lutar sig emot ett parti som förnedrar regeringen och förvärrar krisen. Nej, jag tror inte Ulf Kristersson ringer i närtid, men det är viktigt att vi som parti diskuterar vad vi svarar om han ringer. Om han säger att ni har rätt, det behövs breda lösningar och därför behöver ni sitta med vid förhandlingsbordet.
När det gäller rättspolitiken och gängkriminaliteten ligger partierna redan nära varandra. I migrationspolitiken och energipolitiken likaså. Men om samtalen kommer in på välfärdsfrågor och klimatpolitiken, då blir det förstås besvärligare.
Vi behöver utveckla vår politik. Men parallellt med det behöver vi fundera på vad vi är beredda att göra för att åstadkomma breda lösningar.
För närvarande pågår ett programarbete i vårt parti. Det är utmärkt. Vi behöver utveckla vår politik. Men parallellt med det behöver vi fundera på vad vi är beredda att göra för att åstadkomma breda lösningar. Vad är förhandlingsbart och var finns våra röda linjer?
Jag har inga enkla svar på frågan, och jag tror som sagt inte att Ulf Kristersson ringer, i alla fall inte inom en överskådlig tid, men jag är helt säker på att vi ska försöka se till att vi har en retorik och praktisk politik som gör det svårt för honom att låta bli.
Lars Stjernqvist, är chef för kansliet för ett hållbart arbetsliv i Regeringskansliet samt tidigare kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och partisekreterare (S).