Kallar avgångskrav tjafs – drivit rekordmånga misstroenden
Regeringen avfärdar oppositionens avgångskrav på Richard Jomshof (SD) med att det är fel med ”tjafs” i en säkerhetspolitisk kris.
Samtidigt har Tidöpartierna själva drivit fram rekordmånga misstroendeomröstningar utan hänsyn till det säkerhetspolitiska läget.
– Det är mer ägnat åt att skapa inrikespolitiskt tjafs i ett läge när vi måste samla oss för att hantera de verkliga hot som Sverige står inför, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT.
Även Richard Jomshof (SD) själv hänvisar till behovet av borgfred i en orolig tid.
– I ett läge där Sverige behöver enighet och stabilitet söker oppositionen konflikt och splittring för egen vinnings skull, skriver han i en kommentar till TT.
Hur har Tidöpartierna själva agerat?
Med rekordmånga misstroendeomröstningar där det säkerhetspolitiska läget inte har hindrat högerpartierna för att driva sina avgångskrav mot S-regeringen.
Magdalena Andersson (S) gick i taket när Moderaterna ställde sig bakom Sverigedemokraternas initiativ till en misstroendeomröstning om Morgan Johansson (S). Att driva fram en regeringskris bara veckor efter att Sverige lämnat in sin Natoansökan var oansvarigt, menade hon.
– Det här är farligt på riktigt, sa Andersson.
– Vi befinner oss i ett mycket känsligt med vår Natoansökan tillsamman med Finland. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört.
Ulf Kristersson avfärdade de säkerhetspolitiska invändningarna mot misstroendekravet.
– Morgan Johansson har ingenting med Nato att göra.
Det var dessutom en omröstning som gav den politiska vilden Amineh Kakabaveh utslagsröst, vilket var extra känsligt mot bakgrund av Nato-förhandlingarna med Turkiet.
– Vi går in i en valrörelse och man sätter igång processer man inte har kontroll på. Med det världsläge och situationen vi befinner oss i så kan man konstatera att det är mindre lyckat, sa statsvetarprofessorn Tommy Möller till SvD.
Överhuvudtaget så har antalet misstroendeomröstningar ökat kraftigt sedan SD kom in i riksdagen. Under de två tidigare mandatperioderna väcktes misstroende åtta gånger. Sverigedemokraterna stod bakom sex och Moderaterna två.
Ytterligare en misstroendeomröstning riktades mot dåvarande försvarsministern Peter Hultqvist (S). Det ägde rum 2017 samtidigt som Ryssland övade anfall mot Sverige.
”Så Alliansen vill alltså få bort den bästa försvarsminister Sverige haft (samt skapa regeringskris), samtidigt som vi kommer att ha det hårigaste #säkpol läget i Östersjöområdet sedan Krim, om inte sedan 1989”, twittrade den ansedda försvarsbloggaren major Carl Bergqvist.
Skillnaden är att dagens opposition nu direkt kopplar sitt avgångskrav till säkerhetspolitiken, att Richard Jomshof (SD) eskalerar situationen och hoten mot Sverige, när statsministern uppmanat till återhållsamhet.
– Jomshof gör precis tvärtom, han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg, säger Ardalan Shekarabi (S) vice ordförande i justitieutskottet.
Men även om regeringspartierna nu kallar oppositionens avgångskrav på Jomshof för ”inrikespolitiskt tjafs” så får kravet stöd från borgerliga ledarskribenter och enskilda L-ledamöter, däribland den försvarspolitiska talespersonen Anna Starbrink (L).
– Hans beteende är inte värdigt uppdraget som utskottsordförande i Sveriges riksdag, säger Starbrink till Aftonbladet.