Sara Kukka-Salam: Medvetenheten om Ramadan behöver öka
Igår började Ramadan och Sara Kukka-Salam, kommunstyrelseordförande i Solna och Tro och solidaritets ordförande, är en av alla svenska muslimer som fastar.
– Ramadan innehåller flera delar men den stora delen är fastan. Jag varken äter eller dricker något under den tid som solen är uppe. Så ungefär från fyra på morgonen till sju på kvällen äter jag inget, berättar Sara Kukka-Salam.
Den stora grejen är att känna medmänsklighet, att uppskatta det man har, berättar hon.
– Det finns så många människor i världen som inte har tillgång till rent vatten och mat. Att avstå gör att man uppskattar det man har mer. I ljuset av Ramadan skänker man också pengar, zakat, till behövande. Man kan tänka att man skänker bort det man skulle ha ätit för själv.
På kvällarna när solen har gått ner öppnar man fastan och allra bäst är det, tycker Sara Kukka-Salam, att göra det tillsammans. Nu är hon själv småbarnsförälder och öppnandet av fastan blir mitt i läggningen.
– Vi får se hur det blir. Om jag bryter fastan med bröd och vatten bara, sedan nattar barnen och efter det äter middag med min man.
Den stora grejen är att känna medmänsklighet, att uppskatta det man har.
Sara Kukka-Salam
Hon har inte fastat på fyra år på grund av att hon varit gravid och sedan har ammat. Därför känns det extra speciellt i år.
Känns det annorlunda fysiskt eftersom det var fyra år sedan senast?
– Det finns en oro att man kommit av sig. Ska man fasta måste man lova att hålla ut mer än bara några dagar. Men det är mycket psykiskt, har man bestämt sig så går det. Och att man kommer ihåg varför man gör det. En stor del av världens befolkning kan inte ens äta så mycket de vill en gång per dag.
– Som småbarnsförälder är det nog mer sömnbristen som är jobbig och som lägger på, säger Sara Kukka-Salam med ett skratt och tillägger:
– Men småbarnsföräldrar har fastat innan mig och det har gått bra så jag ser jättemycket fram emot det här.
Du har ett tufft jobb, ett viktigt uppdrag som kommunstyrelseordförande, många möten, hur funkar det ihop med fastan?
– Jag tycker att det går bra. Jag har inget fysiskt krävande jobb. Dessutom får man heller aldrig fasta om det är en fara för ens egen hälsa. Det är en grundregel och den som kan bestämma det är bara man själv. Mitt arbete är mer psykiskt krävande. Att fasta är mycket psyke och inställning så jag är inte alls orolig.
Sara Kukka-Salam brukar tänka på att när partiet till exempel ska planera kampanjer att det är många Solnabor och andra svenskar runt om i landet som fastar.
– Vi behöver inte ha ett möte precis när fastan ska öppnas.
Hon nämner ett positivt exempel. På kvällen ska hon på möte på Hyresgästföreningen. Mötet börjar en halvtimme efter att fastan öppnat så att man hinner äta innan.
Hur tycker du medvetenheten är i Sverige när det handlar om att lägga möten etc just med tanke på fastan?
– Kunskapen är tyvärr fortsatt för låg. Det finns arbetsplatser som går före eller snarare chefer. En ökad förståelse behövs kring schemaläggning. Det här är första fastan efter pandemin och pandemin har ändå visat att det går att lägga upp arbete på olika sätt och från olika platser.
– Medvetenheten behöver öka om när Ramadan är. Många blir överraskade, det har jag märkt i dag. Jag kommer precis från Storsthlm – kommuner i samverkan som haft årsmöte där man skulle välja ny styrelse och det var mingel. Hela Kommunstockholm var där. Hade man tänkt på att Ramadan börjar i dag (23 mars, reds, anm.) hade man inte haft det stora minglet med all god mat i dag.
Det var väldigt korkat!
– Ja, kanske det, men framförallt ett kvitto på att mångfalden är alldeles för liten bland kommunstyrelseordföranden och stadsdirektörer. Det är väldigt tydligt att ingen har ställt frågan när Ramadan börjar i år.
Vad känns bäst med fastan?
–Att det verkligen blir en reflektion över allt man har. Att tänka på att andra inte har. Det här är en månad på året då man faktiskt avstår från det man har tillgång till resten av året. Medkänslan ökar. Men det är också gemenskapen. Det bästa är ju när man öppnar fastan med släkt och vänner. Det blir som att varje kväll blir som en högtid. 30 högtider i rad, det är fantastiskt och det blir en fantastisk gemenskap.
När alla 30 dagarna är över kommer dessutom den stora högtiden eid al-fitr.
– Då ber man tillsammans på morgonen och sedan är det en fest. Då äter man god mat tillsammans hela dagen. Det är också den dagen som är sista dag att skänka pengar.
Sara Kukka-Salam vill skicka med en uppmaning till alla partivänner:
– Tänk på att för många medlemmar i partiet är det norm att fasta. Man behöver inte ha möten eller mingel precis när fastan bryts.