När statsministern kommer till orten
Magdalena Andersson valde att inleda sin valturné med en månad till valet i stadsdelen Vivalla i Örebro, dagen efter att Moderaternas ekonomisk politiske talesperson också varit där. Båda vill stoppa gängvåld men Magdalena Andersson talar inte längre om stenar som ska vändas.
Det kanske inte är någon slump att både Socialdemokraterna och Moderaterna väljer att starta sista delen av sin valkampanj i Örebro. Staden har uppmärksammats i samband med den våg av skjutningar som skett utanför Stockholm, Göteborg och Malmö vilket Aktuellt i Politiken har skrivit ett reportage om. Lokalt slåss Socialdemokraterna och Moderaterna om hur brotten ska stävjas och förslagen som ställs mot varandra är en ospecificerad trygghetsmiljard eller en operativ kommunal säkerhetsstyrka.
Det är långt ifrån första gången en minister besöker Vivalla. Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) besökte Vivalla i våras efter upploppen kring påsk och berättade för AIP att skrotningen av EBO, lagen om eget boende, var ett steg i rätt riktning.
När Magdalena Andersson anländer med sin kampanjbuss till Vivalla har det föregåtts av viss kritik om att media inte fått tillgång till statsministern och att debatter duckas, något som har tillbakavisats av partisekreterare Tobias Baudin. Han har i stället gett uttryck för att Magdalena Andersson gör det som är viktigast, träffar medborgare.
Det är just det hon kommer till Vivalla för att göra. Vart Magdalena Andersson än vänder sig finns ett glatt ansikte som vill ta en bild med henne eller önska lycka till och hon tar sig tid att stanna och prata. Samtidigt stiger stressnivån för Örebro läns försteombudsman Martin Ejnrydh (S) som är aktivitetsansvarig, det späckade schemat har nästintill sekundpassning och varje försenad minut blir något av en logistisk mardröm.
Första planerade mötet är med polisen på stationen i Vivalla. Den stora hopen journalister följer minsta steg men får snällt vänta utanför stationen medan mötet pågår. Fotograferna tjatar ivrigt på de politiska tjänstemännen om att få ett fototillfälle där statsministern pratar med poliser. Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström ber om ursäkt, han trodde att polisen skulle mött delegationen utanför men försöker lugna med att polisen säkert kan komma ut efter mötet och gå med statsministern några meter.
Den stora klungan från journalistkåren väntar otåligt på att något ska hända medan mötet hålls bakom lyckta dörrar på polisstationen. Lokaltidningens liberala ledarskribent Lars Ströman ondgör sig över att när Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson dagen innan besökte Vivalla så hade hon stämt möte med pressen och en kommunal tjänsteperson. I Nerikes Allehanda skrev han att Moderaterna gjorde Vivalla till en teaterkuliss när de inte träffade de som bor i området. Med en tvär blick konstaterar han att för tio år sedan hade han aldrig kunnat tro att han skulle komma att förorda en socialdemokratisk statsminister.
Flera journalister som åkt från Stockholm, både med Magdalena Anderssons turnébuss där pressen fick följa med i mån av plats och de som tagit egen bil, förvånas över storleken på medieuppbådet i Örebro. Det spekuleras i att det finns ett uppdämt sug att få tala med statsministern.
Men när suget inte verkar stillas blir det ägaren till livsmedelsbutiken bredvid polisstationen som i stället får sina fem minuter i rampljuset från flera riksmedier i jakt på att fånga Vivallas själ.
Till slut öppnas polisstationens portar återigen och ut kommer Magdalena Andersson med sin stab samtidigt som ett gäng karlar i oklanderliga polisuniformer radar upp sig bredvid till ljudet av smattrande kameror.
Nästa stopp blir vid cykelstället precis utanför polisen. Ali Taleb, en lokal entreprenör. Han berättar om hur han och hans tonårskompisar tröttnade på alla cykelstölder och nu har de ett framgångsrikt företag som levererar smarta cykelställ. Deras cykelställ som låses med telefon eller busskort har köpts in av butikskedjor, det allmännyttiga bostadsbolaget och bostadsrättsföreningar.
Därefter styr processionen sin väg förbi grönskande gårdar kantade av loftgångar till Folkets Hus i Vivalla.
Precis som Ygeman några månader tidigare ska Magdalena Andersson träffa representanter för föreningslivet för att bland annat prata om integration. När Ygeman var i Vivalla fick pressen närvara på mötet men denna gång stängs dörren förutom de sista minuterna då en skärmvägg öppnas upp från köket så fotograferna ska få möjlighet att ta bilder in i mötesrummet.
Ungefär samtidigt anländer Abdullahi Abukar, reporter på Radio 14 som är en podcast i Vivalla som drivs av ideella krafter men med stöd av Hyresgästföreningen och bostadsbolagen. Abdullahi Abukar berättar att han passade på att ta lunchrast från heltidsjobbet som busschaufför.
– Jag är här för att ställa de frågor som ni inte kommer att ställa. De frågor ni inte vågar ställa, säger Abdullahi Abukar.
Han berättar att han drivs av att skapa en röst åt de boende i Vivalla och att de som kommer utifrån inte kan förstå hur de har det. Enligt honom har Socialdemokraterna orimligt högt stöd i Vivalla men de boende får inte mycket tillbaka från politiken.
– Du känner inte av att det är kränkande när man säger att 70 procent av alla utrikesfödda blir kriminella, säger Abdullahi Abukar.
Han tillstår att det blir mycket jobb med podcasten men att han gör det för sina barn som växer upp här i Vivalla och att de boende ska få en egen röst.
Abdullahi Abukar berättar att han reagerade starkt på de uppmärksammande uttalanden som Anders Ygeman gjorde i Dagens Nyheter om att det var negativt med en för hög andel utomnordiska boende i ett bostadsområde, något som Magdalena Andersson sedan ställde sig bakom. Uttalanden som han skulle vilja förtydligas för att förstå vad politikerna egentligen menar eftersom han tycker debatten har kommit att handla om huruvida integrationsproblemen är kulturella.
När Magdalena Andersson kommer ut från Folkets Hus tillkännager pressekreteraren det resten av staben redan insett, besöksschemat är kraftigt försenat. Det kommer bli en kort improviserad presskonferens, ett fåtal journalister har tjatat till sig att få ställa några frågor, men alla kommer inte hinna innan bussen ska åka vidare.
Magdalena Andersson inleder med ett anförande om att hela samhället måste samla sig för att knäcka den organiserade brottsligheten enligt ett recept som skulle kunna sammanfattas hårt och mjukt men med ledorden att alla ska bidra. Bland alla ord hörs dock inget om några stenar som ska vändas. Det uttrycket som sedan Magdalena Anderssons linjetal under Socialdemokraternas kongress i höstas upprepat gång på gång i intervjuer. Samma dag har också Magdalena Andersson under partiledarutfrågningen i P1 till radions politiske kommentators förvåning deklarerat att hon inte utfärdar vallöften. I stället talar hon nu om valmålsättningar vilket egentligen kanske är mer realistiskt med det rådande parlamentariska läget. Men riktningen är tydlig.
– Min största prioritering är att knäcka de kriminella gängen, och då måste vi både kunna låsa in brottslingar men också stoppa nyrekryteringen, så länge det finns unga killar som tar de äldres platser kommer detta inte sluta, säger Magdalena Andersson.
Abdullahi Abukar från Radio 14 ställer i stort sett samma frågor som både lokaltidningen och lokalradion, hur ska våldet stoppas i Vivalla? Och varför kan inte bara alla partierna enas?
– Det finns en enighet om att det behövs hårdare straff och fler poliser. Det är viktigt, men det räcker aldrig. Vi kommer aldrig få bukt med gängen och kriminaliteten. Om vi inte också bryter segregationen så att alla som bor i Sverige kan ha ett arbete att försörja sig på, leva ett gott liv och vara en del av vår gemenskap och vårt samhälle, säger Magdalena Andersson.
Återigen tillbaka till Anders Ygemans besök i våras. Då berättade han i AIP att skrotningen av EBO, lagen om eget boende, är något som kommer att öka integrationen, något många socialdemokrater i kommuner med utsatta områden önskat under lång tid.
Ett annat förslag som drivits av socialdemokratiska kommunpolitiker är en folkräkning för att komma till rätta med välfärdsbrott i utsatta områden, är det nästa steg?
– Ja, om det var så att vi trodde att en folkräkning skulle lösa problem med brottslighet, då skulle vi omedelbart genomföra den. Men det är ju så att de allra flesta som är folkbokförda är det på rätt plats och då är ju bedömningen att det är effektivare att leta efter de som är felaktigt folkbokförda. Men med det sagt så har vi ju haft ett särskilt projekt för att just jobba med folkbokföringen i områden där man vet att det är många som är felaktigt folkbokförda. Just nu ska vi se om det är har varit lyckosamt. Då kan man ju fortsätta med sådant, säger Magdalena Andersson till AIP.
Sen ropar pressekreteraren att det är dags att röra sig, alla journalister som vill hinna med bussen måste ta plats. Örebros kommunstyrelseordförande John Johansson som hela tiden smugit i utkanten av processionen konstaterar att det är skönt att inte vara ansvarig utan bara följa med och ställa sig där han blir tillsagd.
När bussen lämnar Vivalla har Magdalena Andersson många platser att besöka innan dagen är slut, en dag som följs av ytterligare en dag av besök men i ett annat län västerut på färden genom landet.
Jag går tillbaka mot Vivalla torg. Där ser jag Ali Taleb, cykelställsentreprenören stå vid ett av sina smarta cykelställ. Han ropar på mig och frågar om det är min cykel som är parkerad där.
– Titta, du har inte låst fast cykeln, det är bara att lyfta bygeln här, säger Ali Taleb och förklarar hur jag kan låsa cykelstället gratis med min mobil eller busskort.
– När jag såg en cykel stå olåst i ett av våra cykelställ så tänkte jag att det skulle vara synd om den blev stulen, cykelstöld är en av de vanligaste brotten, så jag bestämde mig för att vänta tills ägaren kom tillbaka.
Ali Taleb är glad att statsministern kom och uppmärksammade hans företag, ett i raden av flera framgångsrika företag med bland annat Virkesbörsen och Transfer Galaxy som skapats i Vivalla. Enligt honom är det för att de i Vivalla inte kan luta sig tillbaka och få ett bra liv, de måste vara kreativa och skapa det själva.
– Samtidigt finns det en sån kraft som inte utnyttjas, tänk om till exempel nyföretagarcentrum kunde ha närvaro här, då skulle långt fler få chansen att göra något av sina idéer.
Men det är inte bara förorterna som bär på en illa utnyttjad resurs menar Ali Taleb, också på landsbygden finns problemet att samhället inte fångar upp engagemang tillräckligt.
– Fast här i Vivalla, det kan nog vara något kulturellt också att det finns så många entreprenörer. Som svenskar är vi ju vana vid det här med jante men kommer man från en kultur som är mer inriktad på att synas och höras så kan det kanske vara lättare att ta för sig, säger Ali Taleb.