Johan Persson : Om att härda ut när det blir för tjafsigt 

Vi har väl alla varit på en del sammanträden som blir för tradiga och tjatiga. Inte minst inträffar detta när det närmar sig val. Det är i de lägena man får stålsätta sig.

Klistra på ett intresserat ansiktsuttryck och bara le. Detta samtidigt som man innerst inne funderar på varför man överhuvudtaget håller på med politik. Inte minst i den årstid vi nu befinner oss i. Solen skiner, trädgården pockar på uppmärksamhet och köttbullarna till midsommar borde redan ligga i frysen.  

Men.  

Motsatsen inträffar som tur är väldigt ofta. De där tillfällena som ger en mycket konkret anledning till att ägna sig åt politik. Det där att formulera en idé i en budgettext och sex månader senare få vara med om en invigning av Mötesplats Norrliden. 

Hela byggnationen av det nya universitetet och den juristutbildning som nu sjösätts i Kalmar är resultat av politiska beslut. 

Samma känsla infann sig när jag i regnet tittade förbi Linnéuniversitetet i dag. Där pågick ett mindre möte med dem som nu är ansvariga för att bygga upp juridiska utbildningarna på universitetet i Kalmar. Här är det lite längre leveranstid än sex månader men det är ändå ett konkret exempel på att det går att påverka utvecklingen och driva den framåt. Hela byggnationen av det nya universitetet och den juristutbildning som nu sjösätts i Kalmar är resultat av politiska beslut. 

Eller som när kommunfullmäktige i måndags med stor majoritet tog beslut om att bygga ett nytt Kretsloppsverk och ersätta det gamla som började byggas på 60-talet. 

Eller initiativet till att starta Kalmarsundskommissionen. Syftet var att få till stånd ett brett samarbete mellan kommunen, lantbruket, forskning och experter och successivt få ett friskare Kalmarsund där fisken återvänder och med badbart vatten. 

Det stämmer ibland men på det stora hela är det en fantastisk möjlighet att göra skillnad och dra ett strå till stacken för ett samhälle som är lite bättre varje dag.

Sedan dess har det gjorts väldigt mycket för att minska näringsläckaget av kväve och fosfor. Efter ett antal år började det göras beräkningar på varje lands åtagande för att minska övergödningen med ett tydligt mål att nå det målet senast 2027. 

I Kalmar bröt vi ned det målet till ”vår andel” och har sedan dess jobbat och nött med våtmarker, kvävefällor, samverkan med lantbruket, dagvatten med mera. Vi kommer nå målet. 

Det här är några exempel. Jag har väldigt många fler.   

Så för alla er som ibland tycker politik bara är tjafs så vill jag säga. Det stämmer ibland men på det stora hela är det en fantastisk möjlighet att göra skillnad och dra ett strå till stacken för ett samhälle som är lite bättre varje dag. Det är därför det är ett privilegium att få kalla sig förtroendevald! 

Johan Persson är kommunstyrelsens ordförande Kalmar