Sista striden står om pensionerna
Riksdagen kommer att rösta om regeringens extra vårändringsbudget med den kompromiss om pensionerna som S, C, MP och V står bakom.
Det står klart efter tisdagens möte i finansutskottet.
Högermajoriteten i utskottet (M, KD, SD och L) stoppade tidigare förslaget från att släppas fram till omröstning i kammaren, men nu blir voteringen av sedan utskottet gått med på en snabbehandling.
Ny vårändringsbudget ska rädda pensionsuppgörelsen
Det innebär att riksdagsvåren avslutas med ytterligare en dramatisk omröstning där de två politiska vildarna kan fälla avgörandet. Det ligger inte bara pengar till pensionärerna i potten utan även mycket politisk prestige.
Debatten lär även handla om prognosen från statliga Konjunkturinstitutet idag tisdag om att Sverige nu går in i en lågkonjunktur. Återhämtningen efter pandemin har bromsats ned. Den ryska invasionen av Ukraina med påföljande energikris är ytterligare en faktor.
– Vi går mot tuffare tider nu, säger finansminister Mikael Damberg (S) till Ekot.
Det gäller att få stopp på inflationen, som är på rekordnivåer. Samtidigt som Sverige går mot en avtalsrörelse.
– Den stora risken är att vi skulle hamna igen i ett 70-talsekonomisk politik där man är ansvarslös och får en löne- och prisspiral att inflationen best sig fast på väldigt höga nivåer.
Finansminister Mikael Damberg (S) sa i början av kriget i Ukraina till AiP att den ekonomiska politiken nu måste normaliseras.
– Tidigare var ett stort utspel en miljard. Nu har vi har vant oss vid att alla reformer är miljardreformer. Så ser det inte ut i en normal vardag. Då kan 300 miljoner kronor vara mycket pengar på ett specifikt område. Det politiska systemet, alla partier, är lite dopade just nu. Man har blivit lite fartblind.
– Om det gick så bra att satsa, kan vi inte bara fortsätta satsa? Nej, men nu måste vi också välja, vad ska vi satsa på? Vårt parti har sagt att vi har tre prioriteringar: bekämpa segregation, brotten, se till att få kontroll över välfärden, som har stora behov, inte minst efter pandemin, och dessutom ska vi öka takten i klimatomställningen, driva jobb i hela landet. Det kommer att kräva finansiering, prioriteringar och att orka hålla i dem.