Fakta: Så är du vaksam mot desinformation

I kristider sprids mycket information. Allt är inte korrekt – det kan lika väl handla om misstag som om medveten desinformation.
Var källkritisk och tänk på vilken information du sprider vidare. Här är några tips för att undersöka om information är trovärdig.

Dubbelkolla bilder och filmer

Bilder kan vara förfalskade eller tagna ur sitt sammanhang. Du kan söka efter bilder på internet för att till exempel kontrollera om de har publicerats tidigare eller har manipulerats. Var också uppmärksam på detaljer i bilden – finns det oförklarliga skuggor, är bokstäver och siffror rättvända, finns det något som kan visa var och när bilden är tagen? 

Några bildsökningssidor är:

images.google.com

tineye.com

På sidan

pic2map.com

kan du söka efter var bilden är tagen.

citizenevidence.amnestyusa.org

är en sökmotor för filmer som laddats upp på Youtube.

Googles sökmotor listar sina svar baserade på din tidigare aktivitet. Pröva även andra sökmotorer, till exempel

duckduckgo.com

bing.com

Sök information från flera olika nyhetsmedier och sajter. Tänk på att värdera hur trovärdig varje källa tycks vara. Är det anonyma uppgifter eller en journalist som du sedan tidigare har förtroende för?

Ifrågasätt

Om någonting ser konstigt ut på en hemsida eller du läser uppseendeväckande uppgifter i en kommentar på sociala media – var misstänksam. Är det korrekt?

En hemsida kan bli hackad och kommentarer i sociala media kan syfta till desinformation och att skapa osäkerhet och stridighet bland läsarna.