Nils Vikmång ny biträdande partisekreterare
Med en bakgrund som ombudsman inom partiet och de senaste sju åren som statssekreterare för den socialdemokratiskt ledda regeringen, varav de senaste fyra åren åt statsministern på statsrådsberedningen har nu Nils Vikmång utsetts till biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna. AiP fick chans till en första intervju.
Hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt. Jag har varit ombudsman i arbetarekommunen i Norrköping och i partidistriktet. Med den bakgrunden är det en ynnest att bli biträdande partisekreterare. Jag är väldigt glad och hedrad.
Vilka tre saker ska du fokusera på fram till valet?
– En biträdande partisekreterare är en del i ett långsiktigt arbete så det är inte bara fram till valet. Men det handlar om hur vi kan utvecklas och stärkas som organisation. Hur tar vi tillvara det vi lärt oss och de tekniksprång vi tagit under pandemin för att kunna sänka trösklar för medlemskap men också för engagemang och aktivitet. I min tidigare roll har jag lärt mig att våra ledande företrädare har blivit tillgängliga på ett helt annat sätt för många fler medlemmar.
– Sedan handlar det om hur vi ser till att bli fler medlemmar. Där går det både att lära av dem som är duktiga i den egna organisationen men också att titta på andra organisationer. Det är spännande att vi har en partisekreterare som kommer från ett fackförbund. Där går det att lära sig saker.
– Det tredje är att jobba med att vi ska fortsätta vara den dominerande politiska kraften i svensk politik. Det förpliktigar.
Vad behöver S göra organisatoriskt för att öka antal medlemmar?
Partiet mår just nu väldigt bra.
– Partiet mår just nu väldigt bra. Trots de begränsade möjligheterna att kunna bedriva partiverksamhet har vi ändå lyckats. Vi har en kongress bakom oss där många medlemmar skrivit motioner och påverkat interndemokratin. Vi har genomfört rådslag innan kongressen där partistyrelse och VU tagit intryck. Så vi behöver inte uppfinna hjulet utan i stället se hur vi kan använda oss av tidigare erfarenhet för att sänka trösklar för engagemang. Våra interna möten har inte blivit lika lidande som externa möten under pandemin.
Vilka är dina styrkor i ditt nya uppdrag?
Jag får saker gjorda.
– Jag får saker gjorda. Jag försöker alltid tänka steget före. Jag är ganska ödmjuk. Kopplat till valet så har jag erfarenhet av att jobba med att hålla fokus på budskapet och samhällsproblemen. Det tror jag kommer att vara helt avgörande. Där har Magdalena Andersson pekat ut riktningen med sina tre prioriteringar. Det måste genomsyra allt vi gör på alla nivåer. Inte bara regeringen ska vända på varje sten för att bryta segregeringen och knäcka gängkriminaliteten, det ska varje fullmäktigegrupp och S-förening ute i landet också göra.
Vad ser du fram emot i samarbetet med Tobias Baudin?
– Jag ser mycket fram mot samarbetet. Han har en enorm energi. Han har redan genomfört en handfull resor ute i landet trots att han inte varit igång så länge. Det har dessutom varit en knepig parlamentarisk situation där han haft en viktig roll. Jag ser verkligen fram emot att få jobba nära en person som sprider så mycket energi! Han har också visat i sin tidigare roll som ordförande för Kommunal att han verkligen stod på sina medlemmar sida, där ska det också bli väldigt kul att jobba sida vid sida.
Vad är det första du ska göra?
– Ringa till företrädare i olika delar av landet för att få en bild av hur utmaningarna ser ut nu och vilka som är de bästa exemplen på vad man kan göra.
Nils Vikmång
Ålder: 45 år.
Bor: Huddinge, men kommer från Norrköping.
Familj: Fru och två barn, 16 och 13 år.
Gör på fritiden: Är i fritidshuset utanför Söderköping. Fiskar och går i skogen. Drivs politiskt av: – Att bekämpa orättvisor, det har det alltid varit. På senare år dessutom klimatet. Är det något som man märker att inte minst ens barn är engagerade i så är det klimatet. Det är en överlevnadsfråga. Vi kan fixa rättvisa, jämlikhet och solidaritet, men fixar vi inte planeten är det inte så mycket värt.
Fotnot: Nils Vikmång tillträder i januari.