Annika Strandhäll: Nu fortsätter arbetet för ett jämställt Sverige
Det har varit händelserika dagar i svensk politik den senaste veckan.
Förra onsdagen samlades riksdagen för det historiska ögonblicket att välja Sveriges första kvinnliga statsminister – socialdemokraten och S-kvinnan Magdalena Andersson. Det var en högtidsstund när hon valdes. 100 år efter att demokratin infördes krossade vi glastaket för kvinnor på den yttersta politiska maktpositionen.
Vad som hände därefter vet de flesta, den högerkonservativa oppositionen fick genom en reservation mot regeringens budget och Miljöpartiet valde då att lämna regeringen. Magdalena Andersson blev tvungen att avsäga sig statsministeruppdraget innan hon ens tillträtt. Vi var tillbaka på ruta ett.
Vi kan nu åter se framåt och ha fullt fokus på politikens innehåll.
Överallt har vi sedan kunnat följa diskussionerna om vem som bär ansvar för den uppkomna situationen och vad som kunde gjorts annorlunda. Det har varit tröstlösa diskussioner, men Magdalena Andersson har hela tiden varit rak och tydlig. Hon har bara svarat för Socialdemokraternas överväganden, utan att rikta kritik mot andra eller spekulera om bakomliggande orsaker. Ett värdigt – eller varför inte säga ett statskvinnomässigt – sätt.
Så i måndags blev det andra gången gillt för Magdalena Andersson när riksdagen åter röstade för henne som statsminister. Fram till valet kommer hon att leda en enpartiregering.
Vi kan nu åter se framåt och ha fullt fokus på politikens innehåll. Trots budgetreservationen från M, SD och KD är det i grunden en socialdemokratisk budget som antagits och det finns mycket viktig politik i den.
Till exempel satsningen på en tryggare sjukförsäkring. Vi S-kvinnor har varit starkt pådrivande för att reformera sjukförsäkringen. Det är en viktig jämställdhetsfråga eftersom kvinnor är sjukskrivna i större omfattning än män. Med denna budget kan vi äntligen ta steg mot en mänskligare sjukförsäkring, med ökat fokus på rehabilitering och på att hjälpa personer med psykisk ohälsa.
Det kommer att rädda många kvinnor från en fattigdomsfälla.
Inom ramen för sjukförsäkringen finns också den nya trygghetspensionen som gör att de som har jobbat ett helt arbetsliv med tunga jobb, inte minst kvinnor inom vård och omsorg, ska kunna gå i pension tidigare utan att det påverkar storleken på pensionen. Det kommer att rädda många kvinnor från en fattigdomsfälla.
Därtill innehåller budgeten satsningar på en starkare sjukvård där förlossningsvården särskilt lyfts, ett åtgärdspaket mot mäns våld mot kvinnor, fler utbildningsplatser och insatser för att fler ska komma i arbete samt medel för att öka takten i klimatomställning.
Efter denna historiska vecka är vi redo att fortsätta arbetet för ett mer jämställt och jämlikt Sverige!
Annika Strandhäll är förbundsordförande för S-kvinnor