”Jag tog det hårt – är ett stort fan av Stefan Löfven”
Förutom att partiets politik ska läggas fast på S-kongressen ska även en ny partiordförande väljas. 350 kongressombud förbereder sig nu för politiska diskussioner och beslut, men även för att få träffa partikamrater från hela landet. Först ut att presenteras är fyra ombud från Norrbotten, Örebro län, Stockholm samt Blekinge.
ELINA GUSTAFSSON, verksamhetsutvecklare ABF, 32 år, Karlskrona, Blekinge partidistrikt:
– Det är en stor ära och ett stort förtroende att medlemmarna har röstat fram mig. Jag har varit ombud på flera partikongresser tidigare. Det är intensivt, skitkul och utmanande.
Elina Gustafsson säger att hon först tänkte att det skulle handla om att det är valår och att man skulle ta ställning till vilken politik som ska drivas.
– Det är alltid spännande vilka frågor som blir hetast.
Men sedan hände något.
– Nu kommer nog en stor del av kongressen att domineras av partiledarvalet. Det var jag inte beredd på när jag kandiderade till ombudsvalet att vi också skulle välja partiledare…
Är det synd att det blir stort fokus på det?
– Både och. Jag tog det ganska hårt att Stefan ska lämna. Jag är ett stort fan av honom och har väldigt stor respekt för det arbete han gör. Men man kan också se det som att kongressbeslut och att ny politisk ledning presenteras blir ett lyft för hela den politiska debatten. Politiken och partiledaren är inte något som står i kontrast till varandra. Det är viktigt att den som tar över har en tydlig politisk inriktning om vart vi ska ta vägen och vilka frågor som ska ta oss in i valrörelsen.
Medialt tror hon att det blir fokus på val av ny ledare, men tillägger att det också blir ett utmärkt tillfälle för en ny partiledare att presentera politiken. Viktigt för S nu är en tydlig reformagenda för välfärden där en del redan är påbörjat.
– Jag hoppas att kongressen inte ska domineras av de frågor som är högaktuella i den allmänna debatten nu: flyktingfrågor och kriminalitet. Jag önskar tydliga välfärdsreformer för våra barn och barnbarn. Vilket håll ska Socialdemokraterna gå?
Det är tio år sedan Elina Gustafsson var på sin första kongress och hon tycker att samhället har förändrats mycket under de åren. Helt andra politiska konstellationer och en blockpolitik som i princip är död.
– Vad är socialdemokratins roll i det nya samhällsklimatet? Är vi fortfarande relevanta? Om inte, hur blir vi det för den stora massan? Jag tror vi måste rikta in oss någonstans. Vi kan aldrig övertrumfa SD eller M när det gäller att buda högst om straff och hårdare tag. Nyckeln för oss till att få människors stöd är välfärdsreformer.
Slutligen, hur ska en ny partiledare vara?
– Alla kriterier som målas upp, den människan finns inte. I dagsläget har jag ingen personlig favorit. Alla de som nämns är fullt kompetenta och dugliga människor. Det jag efterlyser är det som var Stefans stora styrka: att kunna förhandla, kompromissa, att söka breda lösningar. Men det kanske inte har gått hem hos dem som suttit i tv-soffan och tittat på en livesänd debatt då det ska levereras en punchline på tjugo sekunder. För mig är det ett fördummande av politiken. Hantverket som Stefan stått för tror jag kanske inte människor förstår.
Även om partiledaren ska leda är politik ändå ett lagbygge, tycker hon, och säger att en partiordförande är ändå bara en partiordförande.
– Någon som kan få tillbaka vårt självförtroende för det är nog lite stukat. Jag har mina grundläggande värderingar i ryggraden, men sedan ska de kanaliseras ut i politik. Ibland är det motigt och då behöver man känna att man kan vara stolt över det vi gör. En del hävdar att det viktiga inte är att aspirera på makten utan i stället fundera över vart man ska gå. Men vi behöver stort stöd och makt för att kunna genomföra det vi vill, att sitta på läktaren och gnälla är inte sossigt. En av vårt partis styrkor är att vi är duktiga på att styra och leda. Få partier har den långa erfarenheten av det som vi har. Det ska man inte förminska.
Maria Persson, [email protected]
FRÅGOR TILL KONGRESSOMBUDEN
Hur känns det att vara ombud? Vad hoppas du på av kongressen? Vad är viktigt för S nu? Hur ska en ny partiordförande vara?
”Pandemin har gjort oss vansinnigt påminda om bristerna i välfärden”
LINN SVANSBO, organisationsutvecklare Byggnads, 29 år, Stockholm, Stockholm partidistrikt:
– Det känns roligt och stort att vara ombud. Det är min första partikongress och det ska bli jättespännande! Jag är otroligt stolt och tacksam över förtroendet från medlemmarna.
Linn Svansbo hoppas att kongressen innebär att Stockholmsdelegationen får igenom mycket bra politik.
– Vi åker med jättemycket progressiv politik som jag ser fram emot att driva. Förutom det ser jag fram emot många bra diskussioner. Jag har förväntningar på kongressen även som upplevelse. Det kommer vara otroligt roligt och lärorikt att träffa en massa partikamrater.
Hon tror på en ny politisk inriktning i samband med kongressen och att tiden är mogen för det.
– Pandemin har gjort oss så vansinnigt påminda om bristerna i välfärden och behovet av ordentliga ekonomiska investeringar i den. Det stora trycket från oss medlemmar för en sådan inriktning är ett tecken på att det är dags för en ny inriktning. Vi är många socialdemokrater som organiserar oss just för det.
Inte bara Stockholmsdelegationen driver liknande förslag och nu tillsätts grupper inom delegationerna som kommer att diskutera mellan delegationerna framöver.
– Skåne till exempel har väldigt mycket av den ekonomiska politiken som Stockholm har också. Göteborg har delar. Dalarna har många av samma reformer. De samtalen börjar nu.
Viktigaste enskilda frågan för S just nu tycker hon är det nya finanspolitiska ramverket eftersom det är förutsättningen för så mycket av de jämlikhetsreformer som hon vill att man driver.
– Det är också fundamentet för de klimatinvesteringar vi måste göra som svar på vår tids stora politiska utmaning. Det är också en möjlighet för S att sätta på sig ledartröjan i den frågan. En egen klimatpolitik som bottnar i en socialdemokratisk analys av hur samhället ser ut i övrigt.
Spelar det in att det nu också ska väljas ny partiordförande?
– Ja, det tror jag. Det är otroligt viktigt att partiledarvalet får handla om politik. Om man hårdrar finns det de som vill följa den danska linjen med hårdare straff, tuffare tag när det gäller migration, ordning och reda och fler kameror. Sedan finns det vi som kanske skulle placera oss längre vänster ut, men framför allt driver de ekonomiskt-politiska reformerna hårt. Det vägvalet präglar partiledarvalet.
Linn Svansbo tycker det är bra att partiledarvalet därmed politiseras och hon hoppas att det blir en partiledare som kommer att brinna för att ta partiet den vägen som kongressen stakar ut och som hon hoppas är den väg Stockholm kämpar för.
– Jag hoppas också att vi får energi inför valrörelsen. Att det är en partiledare som vill gå till val på Socialdemokraternas idé om hur samhället ska se ut och inte lika mycket på regeringsbildningsalternativ.
Maria Persson, [email protected]
STOCKHOLM
Daniel Suhonen Mattias Vepsä Enna Gerin Silvia Kakembo Åsa Ekman Ewa Carlsson Hallberg Maria-Elsa Salvo Miranda Robert Johansson Karina Cubilla Annie Margareta Ross Jakob Wagner Johanna Nyman Markus Kallifatides Moa Sahlin Alexander Ojanne Linn Svansbo Jytte Guteland Jens Ergon Gabriella Bauer Emilia Bjuggren Talla Alkurdi Ulrika Lorentzi Andreas Lind Kadir Kasirga Oscar Karlsson Emelie Stark Jenny Marie Andersson Kalle Dramstad Karolina Hanna Viola Bauer Alpsjö Jesper Hansen Viktor Skyrman Karin Ellen Svedberg Anton Alsander Lisa Diaz Karin Åkersten
”Viktigast för S är att hitta enighet framåt”
KRISTER JOHANSSON, undersköterska, 47 år, Luleå, Norrbottens partidistrikt:
– Det är oerhört ärofyllt. Och lite pirrigt. Man representerar många och vi ska fatta många och viktiga beslut. Dessutom inför ett valår.
Det är Kr
ister Johanssons första S-kongress, men han har tidigare varit på flera LO-kongresser, han är ordförande i LO-distriktet i norra Sverige, samt på Kommunals kongresser. Som undersköterska på nattpatrullen i Luleå är Kommunal hans förbund. Just nu vikarierar han dock som ombudsman på LO.
– Jag tänker att en S-kongress är lite spretigare. Det är ännu fler motioner, ännu fler starka viljor, ännu viktigare att nätverka för att hitta styrka hos varandra.
Krister Johansson hoppas inför kongressen att det inte blir för mycket fokus på nya partiledaren som person, utan på sakpolitiken.
– Vi är ju en folkrörelse, inte en organisation som har en president som driver egna frågor.
– Partiledaren ska driva det som kongressen bestämmer. Vad vill Socialdemokraterna och varför vill vi det?
Tror du det blir så?
– Vi får se. Om vi klarar av att hålla en hyfsad ton mot varandra och inte driver en massa interna strider så tror jag det. Sedan är alltid media intresserad av att koppla ihop partier med enskilda personer.
Viktigast för S nu tycker Krister Johansson är att hitta en enighet för vägen framåt.
– Vi behöver prata om jämlikhetsfrågor och solidaritet. Vilka politikområden vi än pratar om, oavsett om det är kriminalpolitik eller arbetsmarknadspolitik, måste den övergripande rubriken vara: Hur når vi ett jämlikt och solidariskt samhälle? Det går så klart att hitta kortsiktiga svar, men vårt mål måste vara ett jämlikt och tryggt samhälle och då kommer det andra att jacka i.
Den nya partiledaren vill Krister Johansson är en person som både är ideologiskt trygg och pragmatisk och klarar av att hitta breda överenskommelser.
– Vi är inte ett parti som vill sitta på läktaren, vi vill ju förändra samhället. Så vi behöver ha en person som klarar av att bygga broar och nätverk som Stefan har varit oerhört duktig på.
Är det något mer du vill tillägga?
– Nu behöver vi alla, oavsett parti, ta ett ansvar för att politiken ska återvinna förtroende. Det är många som tycker att politiken handlar för mycket om käbbel och maktspel.
Maria Persson, [email protected]
NORRBOTTEN
Isak Utsi Anna Lundberg Nina Waara Tommy Nilsson Susanne Andersson Anne Jakobsson Carina Sammeli Anders Öberg Fredrik Bruhn Krister Johansson Erika Frank Patric Lundström Claes Nordmark Béatrice Öman Therese Olofsson Mats Taaveniku
ÖREBRO LÄN
John Johansson Karin Sundin Jan Zetterqvist Ullis Sandberg Magnus Andersson Theres Andersson Anna Ahnér Mikael Wahlberg Linda Svahn Håkan Bergström Nina Höijer Ida Edström Patrik Renberg
”Någon som kan gå in och göra verkstad”
HÅKAN BERGSTRÖM, undersköterska, 41 år, Hällefors, Örebro läns partidistrikt:
– Det känns roligt och spännande, men nervöst eftersom det är första gången jag är ombud. Sen är det så klart roligt att vi ombud får vara där fysiskt, det hade nog inte varit samma sak om vi fått sitta hemma vid våra skärmar. Dessutom blir det lite extra nerv att vara med och välja en ny partiordförande.
– Framför allt hoppas jag på att politiken i stort rör sig så att vi i kommunerna kan bli av med de delade turerna. Jag är fackligt engagerad i Kommunal och tycker det är en väldigt viktig fråga. Sedan var det ju en omröstning förra kongressen om språkkunskaper inom äldrevårdsomsorgen som inte gick i mål. Jag förstår att det är en svår fråga för det är många som är duktiga trots språkförbistringar och vi vill inte att SD ska hänga på.
– Här i Hällefors är SD näst största parti och det vill vi inte gynna. Samtidigt kan jag se hur vi i vår kommun har haft mycket problem, det behövs satsas mer på språkutbildning utöver SFI för dem som jobbar inom äldreomsorgen.
Viktigt för S nu tycker Håkan Bergström är att man blir bättre på att vara tydliga.
– Tidigare har det ju varit mycket prat om att S måste gå tillbaka till arbetarnas sida och visa att de är ett arbetarparti men det tycker jag att vi i stora delar har gjort.
När det gäller ny partiordförande måste det vara någon som har varit med ett tag och har god erfarenhet.
– I det här läget så behövs det någon som kan kliva in direkt och göra verkstad som statsminister. Sedan måste personen vara lyhörd och ta tillvara de erfarenheter som vi fått av pandemin. Sjukvården behöver stärkas.
Alexander Bygdén, alexander.bygdé[email protected]