Elvy Söderström: Låt inte Facebook sälja ut demokratin
Om mindre än en månad är det presidentval i USA. Hur ska det gå? Ja, vi är många som känner oro och som tar oss för pannan när vi ser reportagen från den amerikanska valrörelsen. I dag styrs den internationella debatten av en twittrande egofixerad president.
I februari 2004 grundades Facebook och Twitter kom 2006. Med max 280 tecken styr nu Trump den politiska debatten i såväl USA som i den övriga världen. Det har skett en dramatisk förändring av både politiken och journalistiken. På så sätt har också demokratin blivit skör och mer sårbar.
I dag har många, inte minst SD-politiker, efter halva mandatperioden lämnat sina fullmäktigeuppdrag. De tycker kanske att det är lättare att sitta anonyma och blogga eller trycka gilla på rena lögner än att engagera sig politiskt och stå upp för sina åsikter. Vad gör dessa medier med oss och vad gör de med demokratin? Facebook har verkligen blivit en plattform för vilseledande nyheter och på så sätt undergräver Facebook demokratin. De sa att Facebook och Twitter skulle vara slutet för världens diktaturer, men så blev det inte.
Hat, hot och trakasserier sprids ohejdat via nätet och hat och hot får sin näring i rent lögnaktiga påståenden. Högerpopulism sprids och högervågen vill att vi faller isär i både stort och smått.
Som mannen som sa: ”Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå” och så delade han det vidare. Principen tycks vara att ni inte behöver tro på oss bara ni inte tror på de andra. I Vita huset litar ingen på någon!
Här hemma i Sverige kan vi också konstatera att högern använder alternativa fakta och alternativa media. Vi kan även konstatera att en stor andel i dag inte ens ser på de dagliga nyheterna på tv eller lyssnar på SR:s nyhetssändningar. Vi ser att en del journalister har förförts och glömt bort att kritiskt granska de uppgifter som kommer till redaktionerna. Allt ska gå så fort och konsten att ställa följdfrågor tycks ibland vara som bortblåst.
I samband med SVT:s partiledardebatt valde jag att se debatten och samtidigt följa kvällstidningarnas rapportering. Det var intressant för där kunde jag i en av kvällstidningarna läsa följande rubriker: ”Just nu: Ryker ihop om kriminalitet, Just nu: Ryker ihop om äldreomsorgen” och så vidare. Varför? Jag konstaterade att man med rubrikerna visade att man inte såg samma debatt som jag såg eller också var det en dramatiker som satte rubrikerna.
På olika sätt uttrycker vi oro över hur valet ska gå i USA 3 november men jag tycker också att det finns skäl att uttrycka oro över hur vissa partier i Sveriges riksdag beter sig. Att oppositionen nu hotar med misstroendevotum som skulle riskera att kasta ut landet i kaos mitt under en pandemi är inget annat än ansvarslöst.
Om Jonas Sjöstedt (V) nu fullföljer dessa planer tillsammans med M, KD och SD är risken stor att konsekvensen blir att Sverige får den mest högerinriktade regeringen i modern tid och vi vet alla vad det skulle innebära för landets löntagare. Att gå vidare med ett misstroendevotum just nu innebär att stänga dörren till förhandlingar, och det riskerar att få allvarliga konsekvenser för tryggheten på arbetsmarknaden. Det här är inget dataspel, det här handlar om verkligheten!
Elvy Söderström är vice ordförande i Örnsköldsviks S-förening och tidigare ledamot i VU