Veronica Palm: Det är läge för reformer i vården
Jag blev moster för första gången i somras. Det var så klart deppigt att inte få träffa bebisen på BB, men logiskt. Vi som är friska har det största ansvaret för att inte sprida smitta. Under pandemin har det blivit väldigt tydligt att vi alla är varandras verklighet. Mitt agerande får konsekvenser för den som tillhör en riskgrupp och det får effekter på hela samhället.
Få saker är så avgörande mått på anständighet i ett samhälle som att vården av sjuka fungerar och att vårdresurser fördelas efter behov. Det senaste halvåret har vården och de som jobbar i den utsatts för enorma påfrestningar. Visst har det upptäckts brister i organisationen, inte minst i äldrevården där allt för många har osäkra anställningar och dåligt betalt. Hon som bara får jobb när hon blir inringd omfattas inte av de särskilda regler för sjukpeng som är till för att den som har minsta lilla symtom ska kunna stanna hemma för att minska smittspridning.
Vi är fortfarande mitt i pandemin och från myndigheter och makthavare basuneras ut att vi ska hålla ut och hålla avstånd. Visst. Det ska vi, men det kommer en tid efter. Och jag ser fram emot en förnyad diskussion om arbetsrätt med pandemin i minne. När vi så tydligt kan se att osäkra anställningar inte bara är skadligt för den som drabbas utan ett hot mot hela samhället. Det kommer vara en svårare argumentation för dem som vill att vanligt folk ska ha det sämre på jobbet.
Allt för länge har vård behandlats styvmoderligt i den politiska debatten, ingen har orkat koppla greppet och börja reda upp. Jo, varje statsbudget har haft med ett knippe riktade pengar, men inte sedan regeringen Reinfeldt införde tvångs-LOV har några större strukturella förändringar skett. Nu är läge för reformer. Reformer och resurser till vården.
I veckan meddelade socialministern att hon har för avsikt att ta bort rätten att köpa sig före i kön genom att tillsätta en utredning om hur vi ska kunna få bort oskicket med försäkringspatienter i vården. Bra. Och viktigt. Att det finns en gräddfil för den som kan betala är helt oanständigt och strider mot hälso- och sjukvårdslagens paragraf om vård efter behov.
Men, kanske någon tänker, alla förstår ju nu hur viktig jämlik vård är. Högern måste vrida sig som maskar för att kunna motivera att de vill ha orättvisor när det blir så tydligt att dåliga arbetsvillkor, dålig prioritering och dålig resurstilldelning äventyrar hela landets möjligheter.
Den som tänker så har inte träffat Stockholmsmoderater. Deras svar på alla diskussioner om sjukvård är Nya Karolinska. Ni vet det där sjukhuset som är på plats 16 över världens dyraste byggnader, strax under Emiratpalatset i Saudiarabien och det nya WTC i New York. Det som lades ut helt på managementkonsulter. Det som blev 47 (47 000 000 000!) miljarder dyrare än planerat för skattebetalarna. I veckan meddelade Nya Karolinska att de återupptar varsel om uppsägningar. Kanske det tydligaste beviset på att högern vill fortsätta kampen MOT anständighet i vården.
Låt oss välkomna högerns tondövhet. Kampen kan börja. Jag önskar mig nu en socialdemokrati som både justerar lagstiftning och skjuter till resurser nog. Som statsministern sa om vården i sitt sommartal ”Vi ska bygga något bättre.”
Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot