Lars Stjernkvist: Resultat är viktigare än renlärighet
Som gammal partisekreterare är jag förstås van att ta alla opinionsmätningar med en hel skopa salt. Det är trots allt på valdagarna som det avgörs. Opinioner går upp och ner. Visst unnar jag mig själv och alla andra trofasta en framgång, men glädjedödarna har onekligen en poäng när de påpekar att det går bra för många länders regeringar just nu. Kriser gör att många sluter upp bakom de styrande.
Det behöver emellertid inte vara hela förklaringen.
Trots allt, det finns en kritik mot regeringens politik. Ulf Kristersson vill ha mer stöd till företag och Ebba Busch tycker att Socialdemokraterna försummar äldreomsorgen. Det är bra det. Alltså, det är bra att det även i kristider finns en livaktig debatt. Jag tillhör inte dem som tycker att kriser bör förvandla politiken till ett enda stort kramkalas. Demokratin behöver debatt och ifrågasättande, och demokratin behövs även i kristider.
Det kan alltså vara så att opinionssiffrorna speglar ett stöd för regeringens politik och den svåra avvägningen mellan olika intressen, inte minst balansen mellan försvaret av välfärden och stimulanser till näringslivet. Det kan dessutom vara så att regeringen och inte minst statsminister Stefan Löfven belönas för att alla partier bjuds in till samtal. Och om det är så, då kan det vara en fungerande modell även när vardagen återvänder. Den som vill ta ansvar och undvika onödiga konflikter pratar med alla och minimerar därmed risken för att det politiska spelet överskuggar sakfrågorna.
Det är kanske trots allt så att väljare i allmänhet uppskattar ansvarstagande mer än retorisk slagfärdighet, och det är därför som det går bättre för Socialdemokraterna just nu.
Det kommer så småningom en vardag. Även om det kan ta tid. Självklart längtar vi dit, och det är därför vi gör vårt yttersta för att begränsa smittspridningen. Vi vill åter igen få umgås på riktigt, krama våra mostrar och trängas i korvköer och resa till Danmark. Och visst var det spännande att följa alla kreativa förstamajfiranden på nätet, men jag saknade verkligen de röda fanorna, talen och samtalen över en kopp kaffe.
Samtidigt lär vi oss alltid något. Krisen har lärt oss att det trots allt går att ha digitala möten. Det är inte alltid nödvändigt att resa kors och tvärs för att träffas.
I dag dominerar viruset helt den politiska dagordningen. Snart kommer en tid då ekonomin och jobben sannolikt blir de viktigaste frågorna. Sedan lär migrationen och klimatet och brottsligheten och många andra frågor åter konkurrera om vår uppmärksamhet.
Men riktigt sig lik blir nog aldrig vardagen igen. För egen del hoppas jag att regeringen fortsätter göra sitt yttersta för att ta ansvar. Visst, det parlamentariska stödet är lika bräckligt i dag som före krisen. Det finns fortfarande en lika stabil borgerlig dominans i riksdagen. Det betyder att om Socialdemokraterna vill vara med och påverka och ta ansvar, då kommer det att krävas kompromisser även i framtiden.
Den här krisen har visat hur viktigt det är med politiker som försöker grunda sina beslut på kunskap och kompetens och som har tydliga grundvärderingar, men som ser resultat som viktigare än renlärighet. För mig låter det som utomordentliga egenskaper för politiska ledare även till vardags.
Lars Stjernkvist är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping