EU-svängen – SD röjer hinder i regeringsfrågan
– Ulf har sagt att han inte vill samarbeta med mig framför allt för att jag har den här inställningen till EU. Det är lite synd att en fråga står i vägen för att vi ska kunna ta ansvar för det här landet, sa Jimmie Åkesson i en debatt med moderatledaren i höstas.
Några månader senare, efter att Ulf Kristersson öppnat för en M-KD-regering med stöd av SD, ändrar SD sin EU-politik.
När Jimmie Åkesson presenterade Sverigedemokraternas EU-valplattform hade kravet på ett svenskt utträde ur unionen slopats. Åkesson förklarar det med att det är rimligare att vara med och försöka påverka EU till det bättre än att kampanja för en Swexit. SD hoppas på ökat inflytande efter EU-valet, särskilt om även partier som Sannfinnländarna och Dansk Folkeparti har valframgångar.
– Det handlar om hur man bäst uppnår syftet att återföra så mycket makt som möjligt till Sverige, säger Åkesson.
Men är det den avgörande anledningen? Eller handlar det om ytterligare en politisk anpassning för att möjliggöra ett framtida regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna?
Jimmie Åkesson tonar nu ned svängningen och hävdar att han egentligen haft denna inställning i åratal.
– Det finns en bild av Sverigedemokraterna som ett protektionistiskt parti som vill bygga murar kring Sverige och vill isolera Sverige från övriga världen och Europa. Så har det aldrig varit.
Åkesson hänvisar också till att det inte går att driva ett utträde innan man vet resultatet av Brexit.
– Det skulle vara direkt ansvarslöst i det här läget att kräva gå ut och säga att Sverige ska lämna unionen, säger Åkesson till SR.
Det är en total omvändning mot vad SD-ledaren sa i höstas.
Då argumenterade Jimmie Åkesson (SD) tydligt mot EU-medlemskapet. Han avfärdade riskerna med ett utträde och var kritisk till att Brexit användes som argument mot en Swexit.
– Vi kommer att fortsätta handla med EU-länder även om vi inte är fullt ut del av den överstatliga politiska union som EU utgör. Så jag har väldigt svårt att ta det där på allvar, att man redan idag räknar på konsekvenserna av ett utträde utan att veta vad det innebär i praktiken. Det är inte seriöst.
– Jag förstår att eliten i Bryssel vill använda Storbritannien för att statuera exempel för andra länder. Det betyder inte att konsekvenserna blir så allvarliga på lång sikt. Långsiktigt kommer det här att vara väldigt bra för Storbritannien.
Detta sa Åkesson i en EU-debatt med moderatledaren Ulf Kristersson i TV4 inför valet 2018.
Kristersson har fått kritik för att han inte tar replik på Åkesson i partiledardebatter och inte vill kalla SD rasistiskt. Men när det gäller EU-medlemskapet har Kristersson varit mycket tydlig.
– Om SD till exempel skulle kräva att vi ska ifrågasätta det svenska EU-medlemskapet skulle jag säga ”glöm det”, sa Kristersson till Aftonbladet under regeringsbildningsstriden i december.
Kristersson har också sagt att:
– För mig är det här en helt avgörande fråga.
Det har tydligen tagit skruv.
I EU-debatten med Kristersson i september konstaterade Åkesson:
– Ulf har sagt att han inte vill samarbeta med mig framför allt för att jag har den här inställningen till EU. Det är lite synd att en fråga, som det här valet inte gäller, står i vägen för att vi ska kunna ta ansvar för det här landet.
Några månader senare, efter att Kristersson öppnat för en M-KD-regering med stöd av SD, ändrar sig Åkesson om EU.
– Vi har valt en annan strategi.