SD lurade Halland på riksdagsplatserna
40 392 personer i Hallands län röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Men i stället för två riksdagsledamöter blev hallänningarna utan.
– Folket, som de säger sig representera, förlorar sin påverkansmöjlighet, säger Adnan Dibrani (S), halländsk riksdagsledamot.
Det gick bra för SD i Hallands län i valet. Partiet ökade till 18,6 procent (+5,8), vilket gav två riksdagsmandat. Men SD-väljarna lurades på sina riksdagsledamöter. På SD:s Hallandsbänk sitter i stället Staffan Eklöf från Jönköping och Eric Westroth från Gnosjö.
– Geografisk spridning är givetvis viktigt och något vi stävar efter, det finns dock många andra parametrar som valberedningen tar i beaktning när de tar fram listorna, förklarar SD i ett skriftligt svar till AiP.
– Vi har fullt förtroende för att Staffan Eklöf och Eric Westroth representerar Halland på bästa sätt.
Men varken Eklöf eller Westroth har lagt en enda motion om regional utveckling i Halland sedan valet. S-Hallandsbänken har som jämförelse lagt fem regionalpolitiska motioner, partiet totalt åtta, om jobb och infrastruktur i Halland.
– Vi sitter ju i riksdagen på ett mandat hemifrån. Då vill man göra det man kan för hallänningarna, säger riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) från Varberg.
Måndagar och fredagar ägnar de övriga partiernas halländska riksdagsledamöter åt lokala studiebesök och väljarkontakter, medan SD-ledamöterna åker hem till Småland.
AiP har granskat SD-ledamöternas reseräkningar och av dessa framgår att Eric Westroth inte har besökt Halland en enda gång sedan valet. Staffan Eklöf har åkt till Halland
en enstaka gång. Det var för att delta på landshövdingens adventsmottagning i december.
I övrigt har Eklöf inte besökt Halland.
”Patrick Reslow, Malmömoderaten som hoppade av till SD, är nu riksdagsledamot för Värmlands län, men ägnar sin enda regionalpolitiska motion till att propagera för en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn.”
Riksdagsvalet avgörs i valkretsar för att säkra en regional politisk förankring. Det sätts ur spel genom SD:s valsedelsupplägg. Det spelar roll när det gäller regionalpolitiken. Patrick Reslow, Malmömoderaten som hoppade av till SD, är nu riksdagsledamot för Värmlands län, men ägnar sin enda regionalpolitiska motion till att propagera för en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn.
– Det är ett representationsunderskott, det kan man ju se som ett parlamentariskt problem. Men när man frågar väljarna vilka frågor som är viktiga, så är det för Sverigedemokraternas väljare ett fåtal frågor såsom invandring, inte regionalpolitik, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola.
I en riksdagsdebatt 2013 sa SD:s tidigare partisekreterare Björn Söder att Adnan Dibrani (S) inte representerade det svenska folket.
– Jag tycker att det är fräckt att stå här i Sveriges riksdags kammare, Sveriges högsta beslutande organ, och förringa mitt folk, svenska folket, sa Söder.
Men för ett parti, som säger sig företräda folket och gör en stor sak av hembygden, har SD-ledamöterna, ofta svag lokal förankring och motionerar sällan om hemlänet. En enda halländsk väljare av 40 000 kryssade Staffan Eklöf (SD) i valet, fyra personer kryssade Eric Westroth (SD).
Det ska jämföras med Adnan Dibrani (S) som klarade personvalsgränsen med sina 3 313 kryss.
– Det gör att jag har en helt annan styrka när jag går fram i olika frågor, säger Dibrani.
Så fungerar det dock inte i SD. Där har partiet en rikslista med vissa variationer med Jimmie Åkesson i topp. Det gör att det är viktigare för SD-kandidaterna att ligga bra till hos partiledningen än att profilera sig lokalt.
– Vad gäller väljares personkryss så är det givetvis inget vi kan påverka. Jimmie Åkesson är mycket uppskattad såväl internt som externt vilket återspeglas i antalet personkryss, svarar SD.
– Man vill ha kandidater som är lojala med partiledningen, särskilt nu när det var ovisst om Moderaterna skulle kunna tänka sig att ta stöd av SD, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.